Átadták a Sándorfalvi úti új hulladékválogatót: Szeged szemetének felét hasznosítják a jövőben

A Sándorfalvi úti hulladéktelepen szerdán átadott 7 és fél milliárd forintos beruházásnak köszönhetően Szeged világelső lett az újrahasznosított hulladék arányát tekintve. A szegediek 2007 óta gyűjtik szelektíven a hulladékot, az új gépsor a kommunális szemétből is kiválogatja majd a még hasznosítható részeket.
Rafai Gábor

2022. február 02. 13:14

Átadták
a Sándorfalvi úti új hulladékválogatót: Szeged szemetének felét hasznosítják a jövőben

A ma átadott 7 és fél milliárdos beruházás – ami szervesen illeszkedik a város zöld programjába – jelentősen korszerűsíti Szeged és a térséghez tartozó 28 település hulladékgazdálkodását. 

 

Világelső lett Szeged

 

– Elmondhatjuk, hogy ezzel a fejlesztéssel világszínvonalú rendszert sikerült létrehoznunk. A beruházás legnagyobb tétele a hatmilliárd forintból felépült, és ma átadott 5300 négyzetméteres csarnok, amiben a 28 település 70 ezer tonna hulladékát dolgozzák fel. 

 

2007-ben egy nagyon jelentős fejlesztés már lezajlott a szegedi hulladékgazdálkodásban, akkor tízmilliárd forintos európai uniós támogatásból bevezettük a szelektív gyűjtést, ennek eredménye, hogy mára a hulladékok 13 százalékát szelektíven gyűjtjük és hasznosítani tudjuk. Ez az új gépsor a kommunális szemétből válogatja ki a még hasznosítható részeket, ezzel egyharmadával tovább csökken a depóba lerakott hulladék mennyisége. Ha a két számot összeadjuk, láthatjuk, hogy körülbelül a Szegeden és térségben megtermelt hulladék felét tudjuk a jövőben újrahasznosítani. Ebben Szeged világelső lett – mondta Botka László polgármester a szerdai üzemavatón.

 

Fotók: Iványi Aurél

 

A ma átadott beruházás fő eleme egy automata mechanikai-optikai hulladékkezelő mű, ami a vegyesen gyűjtött háztartási hulladék kezelésére és hasznosításra történő előkészítésére alkalmas. Eddig ezt a hulladékot közvetlenül, kezelés nélkül helyezték el a hulladéklerakó depónián.

 

28 település hulladékát dolgozzák fel itt

 

A feldolgozó üzemet és a szociális létesítményeit 8,4 hektáros területen alakították ki nettó 6 milliárd forintból. 

 

A válogató csarnok alapterülete 5300 négyzetméter, a burkolt felületek nagysága 25 ezer négyzetméter. 

 

Az új létesítmény a társulás 28 tagtelepüléséről fogadja majd a hulladékokat. Az üzem évente 245 ezer lakos 70 ezer tonna vegyes hulladékát fogja feldolgozni. A két műszakban dolgozó üzem nemcsak vegyes háztartási, hanem a szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék válogatására, kezelésére, csomagolására is alkalmas. 

 

 

A beruházással 35 új munkahely is létrejött a városban.

 

Az üzem számítógépes vezérlésű automata válogatóberendezésekkel egyrészt anyagában újrahasznosítható anyagokat válogat ki a kommunális hulladékból. Leválaszt fémet, PET-palackot, háztartási és szépségápolási műanyag palackot, valamint papírt. Másrészt a szerves anyagoktól mentesített, anyagában már nem hasznosítható csomagolási hulladékokból másodlagos tüzelőanyagot állít elő, amit értékesítenek. 

 

A pályázati keretből megvalósult még egy, az üzemhez tartozó közel két hektáros hulladéklerakó kazetta és egy csurgalékvíz-tisztító üzem is, valamint a tavaly augusztusban átadott szőregi hulladékudvar. 

 

 

A csurgalékvíz-tisztító üzem a depónián átszivárgó csapadékvizet tisztítja. A tisztítómű száz köbméter csurgalékvíz megtisztítására alkalmas naponta.  A berendezés a lehető legkorszerűbb tisztítási eljáráson alapul, amit a civil és a hadiiparban ivóvíztisztításra alkalmaznak. 

 

A teljes kivitelezést a Mento-A-Híd Konzorcium végezte el. A kivitelezés és engedélyezés több mint három évet vett igénybe. Működtetője a térségi társulás megbízásából a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. lesz.

 

Ezzel a szegedi hulladékgyűjtési program fejlesztése nem áll meg. Előreláthatólag tavasszal kezdi meg önkormányzati forrásból a hulladékgazdálkodás a 26 ezer 852 barna kuka kiosztását a lakosságnak, amely a komposztálásra alkalmas zöld hulladékok gyűjtésére szolgál majd.