Átadták a futókört a Vértónál: ennél jobb célra nem nagyon lehet elkölteni 110 milliót

Szegeden az újszegedi ligetben lévő után ez a második futókör. Az önkormányzat és a kormányzat együtt adta össze rá a pénzt, ennek megfelelően Nagy Sándor alpolgármester, Révész Máriusz kormánybiztos és Kozma József önkormányzati képviselő avatta fel.

2020. október 08. 14:55

A város eredeti terveiben úgy szerepelt, hogy a Vértónál építendő futókör a Zöldváros-projekt része lesz, de egy időközben megnyílt pályázati lehetőség miatt ebből a programból kivették. Az önálló megépítés mellett szólt, hogy egy állami alapból a beruházási költségek 50 százalékát biztosították ehhez – mondta el a csütörtök délelőtti avatáson Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester.

A helyszínválasztás sem volt véletlen: a futókör megépítése előtt is sokan kocogtak a tó körül, most erre a – ahogy az alpolgármester mondta – létező lakossági igényre született meg egy, a korábbinál sokkal jobb megoldás a korszerű futókör megépítésével.

Nagy Sándor alpolgármester, Kozma József önkormányzati képviselő és Révész Máriusz kormánybiztos a Vértónál

A bekerülés 110 milliós költségéből 65 milliót biztosított a város, 45-öt a központi költségvetés. A különbséget magyarázza, hogy a közbeszerzési eljárás során a tervezettnél drágább ajánlatok érkeztek, így a többletköltségeket a városnak kellett állnia az ezer méteres futókör kivitelezésénél.

A Zöld város program folytatódik Szegeden – erősítette meg Nagy Sándor, és

hamarosan 650 millió forintos költségvetés mellett újul meg a Vértó és környéke, aminek átalakításáról hamarosan lakossági fórumot vagy közmeghallgatást tartanak.

Világítása egyelőre nincs a futókörnek, de a Zöld város program részeként ezt hamarosan pótolják, így valóban egész nap használható lesz a pálya

– hangzott el.

Ha az ember heti két és fél órát sportol, akkor átlagosan négy évvel hosszabb ideig fog élni – vette át a szót a megnyitón Révész Máriusz, országgyűlési képviselő, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, aki futva érkezett az eseményre.

Így fut egy kormánybiztos. További fotók a fenti nyitóképre vagy ide kattintva láthatók (fotók: Szabó Luca) 

Révész Máriusz a megnyitó után a helybeli általános iskolásokkal együtt futott két kört.

Kis fejszámolásra is kérte a gyerekeket, azt kérdezve: ha száz ember kezd el futni, és hetente két és fél órát sportolnak, akkor hány évvel fognak összesen tovább élni? A diákok kórusban vágták rá, hogy négyszáz. Ennek kapcsán a kormánybiztos arra kérte a gyerekeket, hogy hozzák el szüleiket is futni.

Révész Máriusz emlékezetett arra, hogy

az önkormányzat vállalta, hogy amennyiben állami segítségnyújtás mellett elkészül a futókör, akkor évente négy rendezvényt szerveznek ide.

Ennél jobb célra nem nagyon lehet elkölteni 110 millió forintot – mondta Kozma József, a terület önkormányzati képviselője. Egyetlen számadattal támasztotta alá, mennyire jó helyre építették a most átadott futókört: a Vértó egy kilométeres körzetében 30 ezren laknak. Futóknak, kocogóknak, sportolásra vágyóknak aligha lehet panaszuk a jövőben.

Mindenki használja egészséggel

– zárta röviden a képviselő.

B. P.

Vélemények

mutasd mind