Arra kérte Vitályos Eszter államtitkár Szabó Sándort, hogy ne politizáljon, ha a felsőoktatás kérdéseiről van szó

Túlzás lenne azt állítani, hogy ez a fideszes cinizmus csúcsa, de a miniszterhelyettes szignózta válasz így is figyelemreméltó.
Garai Szakács László

2023. március 04. 16:18

Arra kérte Vitályos Eszter
államtitkár Szabó Sándort, hogy ne politizáljon, ha a
felsőoktatás kérdéseiről van szó

Szeged MSZP-s képviselője úgy gondolta, eltelt már annyi idő az egyetemek fideszes alapítványokká átszervezése óta, hogy meg lehessen kérdezni, volt-e ennek az intézkedésnek bármilyen értelme a semmin kívül.

 

Spoilerveszély: nem.

Spoilerveszély, másodszor: az írásbeli kérdésére kapott írásbeli válaszban ilyesmi egyáltalán nem szerepel.

 

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője tehát megkérdezte Csák János, kultúráért és innovációért felelős minisztert, mit nyertünk a hazai egyetemeket működtető vagyonkezelő alapítványok felállításával?

 

Az írásbeli kérdésében Szabó Sándor leírja:

 

„A modellváltásból származó előnyökből eddig keveset láttunk. Ezért érdemes számba venni azokat, amelyek a vagyonkezelő alapítványok által működtetett struktúrára való átállásból fakadtak. Olyan konkrét eredmények felmutatására van szükség, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy azok a korábbi állami rendszerben nem, de a modellváltás során elérhetővé váltak.

 

Eddig ugyanis annyi vált bizonyossá, hogy mintegy 1 600 milliárd forintnyi közvagyon került ki állami kézből és vált a vagyonkezelő magánalapítványok tulajdonává, de ezen túlmenően a központi költségvetés további milliárdokkal támogatja az alapítványok működését évente.

 

Sajtóhírek szerint ebből mintegy 2 milliárd forintot a kuratóriumi és a felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíja emészt fel. Ezzel szemben a szociálisan rászoruló hallgatók megsegítésére szánt források mennyisége nem éri el ennek az összegnek a szintjét.

 

Az sem látható, miért jó, hogy politikusok kerültek a kuratóriumokba. Elvi szándék ugyan létezik azzal kapcsolatban, hogy legalább a miniszterek kikerüljenek ezekből a testületekből – de államtitkárok, polgármesterek esetén a jövőben sem lenne ilyen tiltás.”

 

Szabó ezután három kérdésre várt választ, ezekre:

  1. Milyen konkrét eredményeket tudott felmutatni a korábbiakhoz képest az egyetemi modellváltás?
  2. Helyesnek tartja-e, hogy az egyetemeket működtető vagyonkezelő alapítványok többet fordítanak saját vezetőik tiszteletdíjára, mint a rászoruló hallgatók megsegítésére?
  3. Kikerülnek-e a miniszterek után az államtitkárok és a polgármesterek a kuratóriumokból?

 

Csák János miniszter helyett a szaktárca parlamenti államtitkára, Vitályos Eszter miniszterhelyettes válaszolt.

 

Illetve írt, vagy írtak a nevében valamit Szabó Sándornak, mert kötelező válaszolni az írásbeli kérdésekre.

 

Az első kérdésre válaszul csupa olyan statisztikai adatot sorolt, amihez semmi köze a modellváltásnak, annak, hogy fideszes politikusokat és háttérembereket ültettek az egyetemek tetejére. Vitályos Eszter szerint „versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban”.

 

A második és harmadik kérdésre pedig semmit nem felelt, mintha nem is kérdezte volna meg azokat Szabó Sándor.

 

Majd a válasz végén Vitályos Eszter teljesen váratlanul azt javasolja Szabó Sándornak a felsőoktatás kapcsán ne politizáljon, „az egyetemi modellváltást próbálja meg a napi politikai csatározások mezőjéből kiemelve, kizárólag objektív, szakmai szempontok alapján megítélni!”