Árpád-házi királyok foglalkoztak ilyen tempóban a váraikkal: Nemesi Pál egy nap két várfelújítással közel 1 milliárd forintot húzott be a Ferroépnek

A Bakonyban és a Zemplénben újíthat fel, illetve óvhat meg állagot két középkori várnál.
Garai Szakács László

2022. május 11. 08:13

Árpád-házi királyok foglalkoztak
ilyen tempóban a váraikkal: Nemesi Pál egy nap két várfelújítással
közel 1 milliárd forintot húzott be a Ferroépnek

Állagmegóvás, karbantartás, illetve értéknövelő felújítás.

 

Ezekre kapott több mint 986 millió forintos állami megbízást Nemesi Pál, a Fidesz független polgármesterjelöltjének, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosának családi cége, a Ferroép.

 

A két megbízást egy napon, április 19-én szignózták az állammal, az egyik megbízás a Bakonyban, a másik a Zemplénben van:

állagmegóvási kivitelezési munkáit kell elvégezni.

 

A bakonyi munkára 638 millió 375 ezer 687 forintot,

a zemplénire 347 millió 959 ezer 323 forintot kapott Nemesi Pál.

 

Mindkét várat a Nemzeti Várprogram részeként újíttatja fel az Orbán-kormány. 2017 óta kellene csinálni, túl sok minden még nem történt. A Széchenyi 2020 program keretében a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajló nagyszabású fejlesztések során tizennyolc kastély és tizenkét vár újul meg, ebből kettő jutott, eddig, Nemesi Pálnak.

 

A Cseszneki vár egy igazi erődítmény volt, az 1241–42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. Az első várat a Bána nembeli Cseszneki Jakab királyi kardhordozó – ensifer regis –emeltette 1263 körül egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson. A vár első említése egy 1281-es oklevélben maradt fenn, ami szerint Jakab fiai közösen használhatták a várat.

 

Csesznek

 

A Regéci vár 1280–1300 körül épült vár a Zempléni-hegység középső részén. I. Lipót császár rendelete értelmében Caprara generális 1686-ban leromboltatta, azt követően évszázadokon keresztül csak a romjai álltak. Helyreállítása az 1980-as évek végén indult meg, most talán végre a szegedi fideszes milliárdos folytatja a felújítást.

 

Regéc

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind