Beindult az árháború, csökkenek az árak a boltokban

A multik után most egy magyar üzletlánc jelentette be, hogy csökkentik az egyik termékük árát.
Szlavkovits Rita

2023. március 04. 09:12

Beindult az árháború, csökkenek az árak a boltokban

Csendesedik az élelmiszerek árának katasztrofális emelkedése, de a vásárlók aligha elégedettek még ezzel. Magyarországon a rendszerváltás óta alig tapasztalt mértékben drágult az összes élelmiszer, ezzel messze előzzük még az uniós tagországokban mért áremelkedéseket is. 

 

A sokkszerű drágulásra januártól már úgy reagáltak a vásárlók, hogy egyszerűen jóval kevesebbet pakolnak a kosaraikba, ez nyilván az üzleteknek sem jó, mostanra már nem csak a megvásárolt termékek darabszáma, de az értéke is csökkent. Ez is arra késztetheti az üzletláncokat, hogy mérsékeljék az árakat, amennyire tudják. Első fecskeként az Aldi jelentette be, hogy 20-25 százalékkal csökkenti a vaj árát, majd a Lidl is előrukkolt a termék árcsökkentésével. - írja a Világgazdaság.

 

Az egyik legnagyobb magyar üzletlánc sem akart lemaradni, korábban a gyümölcslevek, teák árát vitték lejjebb és egyes tejtermékeket is 15 százalékkal olcsóbban tesznek ki a polcokra. A CBA most azt is bejelentette, hogy a Gyermelyi tészta is olcsóbb lesz 5 százalékkal.

 

Ennek a mérsékelt árcsökkenésnek is örülünk, sőt, már annak is, ha nem lesz napról-napra drágább valamelyik élelmiszer, hiszen voltak olyan hetek, amikor például a tejnél láttuk azt, hogy ami szerdán 480 forintba került, az másnap már 530 forint volt, majd rövid időn belül felugrott 600 forint fölé is. 

 

Talán ennek az időszaknak vége, hiszen elemzők szerint az energiaárak stabilan maradhatnak a háború előtti tartományban, ami ugyan még magasabb jóval, mint 2021 első felében, de legalább az hetede a tavaly őszi árszintnek. A forint sem gyengül egyelőre tovább, hetek óta 400 forint alatt időzik. A drágulás okaiként az előbbi két tényezőt szokták emlegetni, így talán tényleg csendesebb időszakra számíthatunk élelmiszerfronton is, bár a bejelentett árcsökkentésektől nagy valószínűséggel még egyetlen vásárló sem tört ki üdvrivalgásban.