Aranydió-díjat kapott és az 50. előadását ünnepelte Varsányi Anna darabja Budapesten

Százhalombatta közönsége Aranydió-díjjal jutalmazta a Pásztor Erzsi főszereplésével játszott Fergeteges látogatás című vígjátékot, amit a szegedi Varsányi Anna írt, és amelynek a napokban ünnepelték 50. előadását Budapesten. A szerző már következő szegedi bemutatójára készül.
Hollósi Zsolt

2023. május 22. 20:19

Aranydió-díjat kapott és az 50. előadását ünnepelte Varsányi Anna darabja Budapesten

Budapesten, a Turay Ida Színházban játsszák a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgjának, Varsányi Annának Fergeteges látogatás című vígjátékát. A Pásztor Erzsi főszereplésével nagy sikert aratott produkció most elnyerte a Százhalombatta közönsége által odaítélt Aranydió-díjat.

 

„Szeretnénk ezúton is megköszönni neked, hiszen az, hogy a darabunk ilyen sikeres ívet jár be, nagymértékben köszönhető annak, hogy a mű – a címéhez hűen – valóban fergeteges. Köszönjük szépen!” – írta a szerzőnek a színház.

 

Még egy örömhírt tudattak Varsányi Annával: elérkeztek a produkció ötvenedik előadáshoz, amit megünnepelt a társulat. A következő céljuk a századik előadás elérése, ami Budapesten is ritka sikerszériának számít.

 

A Fergeteges látogatás szereplőit köszöntik az ötvenedik előadáson a budapesti Turay Ida Színház színpadán (fotók: Farkas Kata)

 

A Kossuth-díjas, népszerű színművész, Pásztor Erzsi ennek a darabnak az ősbemutatójával ünnepelte 85. születésnapját. Akkor mesélte:

 

„A szerző, Varsányi Anna régóta kedves barátom. Akkor ismertem meg, amikor a kétezres évek elején Székhelyi József igazgatta a Szegedi Nemzeti Színházat, és öt éven át minden szezonban meghívott vendégként egy-két szerepre. Anna díszletet és jelmezt is tervezett, dolgoztunk együtt, sokat beszélgettünk, barátok lettünk. Olyan sokoldalú, hogy nem is tudom, mit szeretek tőle legjobban. Imádom a festményeit, a grafikáit, a darabjait. Ő egy igazi polihisztor alkotó, aki ír, fordít, tervez, ráadásul még roppant szerény is. A Fergeteges látogatás három generáció mulatságos találkozásáról szól: Erzsi, a nagymama, akit én játszom, Teri, a lánya, akit Détár Enikő alakít és az unoka, Emma, akit Bodor Szabina kelt életre. A nagymama váratlanul látogatóba érkezik, és alaposan felkavarja az állóvizet. Rengeteg humorral és mulatságos helyzettel a mai életünkről szól ez a darab. Arról, hogy hogyan is működünk a világban. Ez egy tüneményes vígjáték” – fogalmazott Pásztor Erzsi.

 

Varsányi Anna újabb vígjátékkal jelentkezik a nyáron a városháza udvarán (fotó: Borovi Dániel)

 

Varsányi Anna csütörtökön kapta meg a Szeged Napjához kötődő ünnepségsorozat részeként az alkotói támogatást következő darabja létrehozására.

 

 

Az Anyák és lányok című vígjátékot július 10-én, 11-én és 12-én 20:30-tól láthatja a közönség a városháza udvarán – ahogy azt már megszokhatták a nézők – Szilágyi Annamária rendezésében. A főszerepet Fekete Gizi alakítja, a további szerepekben Szilágyi Annamária, Csorba Kata és Bánvölgyi Tamás lép fel. A szerző azt ígéri, egy igazi komédiát láthat a publikum a tőle megszokott, enyhén fekete humorral.