Áram és víz nélkül maradt Kijev nagy része az orosz rakétatámadások miatt

Az ukrán fővárosban 270 ezer ember van áram, 40 ezer víz nélkül.
Cservenák Zoltán

2022. október 31. 22:07

Áram és víz nélkül maradt Kijev nagy része az orosz rakétatámadások miatt

Rakétákkal lőttek ukrajnai vízierőműveket, valamint más kritikus fontosságú energia- és vízügyi infrastruktúrát az oroszok az elmúlt órákban. Oroszország közölte, hogy katonai és energetikai infrastrukturális célpontokra mért csapásokat, az ukránok azonban azt közölték hogy katonai létesítményeit nem érte találat.

 

Kijev nagy része áram és víz nélkül maradt. Az ukrán főváros polgármestere elmondta, hogy a lakosok 40 százalékának nincs vize, hétfő estig 270 ezer lakásban volt áram nélkül.

 

Néhány gabonaszállító kihajózott

Tizenkét gabonaexporthajó távozott Ukrajnából annak ellenére, hogy Oroszország úgy döntött, hogy kilép a fekete-tengeri gabonaszerződésből – közölte Ukrajna infrastrukturális minisztere. Az ENSZ azt is megerősítette, hogy a tervezett 40 hajóellenőrzés közül az első befejeződött Isztambul vizein. Moszkva „elfogadhatatlannak” nevezte a fekete-tengeri biztonsági folyosón áthaladó hajómozgásokat. 

 

Az orosz védelmi minisztérium közleményében kijelentette, hogy Ukrajnától „kötelezettségvállalást” kér arra vonatkozóan, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosót ne használják katonai célokra, hozzátéve, hogy „addig nem lehet szó semelyik objektum biztonságának szavatolásáról” a térségben.

 

Ürügyet kereshetnek az oroszok

Az ENSZ vitatta Moszkva állítását, miszerint egy ukrán gabonát szállító polgári teherhajó részt vehetett az Oroszország elleni dróncsapásban. Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti vezetője azt mondta, hogy nem voltak ilyen hajók a Fekete-tenger kijelölt „biztonságos zónájában” folyosón, amikor Oroszország azt közölte, hogy támadás történt. Franciaország azon dolgozik, hogy az ukrán élelmiszerexport a Fekete-tenger helyett szárazföldi úton haladhasson.

 

Visszautasítják Liz Truss lemondott brit miniszterelnök telefonfeltörési vádját az oroszok

Oroszország visszautasítja azokat a jelentéseket, amik szerint ügynökei feltörték Liz Truss telefonját, és érzékeny információkhoz jutottak hozzá. A Kreml a jelentésre úgy reagált, hogy a brit médiában kevés dolog van, amit komolyan lehetne venni.

 

Hadi készültség Norvégiában

Norvégia fokozott készültségbe helyezte hadseregét, hogy fokozza az ukrajnai háborúra adott válaszlépéseit, bár Jonas Gahr Støre miniszterelnök azt mondta, hogy Oroszország részéről nem észleltek közvetlen inváziós veszélyt.

 

(Fotó: Gleb Garanich/Reuters)