Apró lépés a mindenség felé: örökbefogadott könyvek a Somogyiban

A Somogyi-könyvtár 2003 óta ad örökbe könyveket. Az eltelt közel húsz évben megközelítőleg száz örökbefogadó adta a nevét hozzávetőleg százötven könyvtári dokumentumhoz. Köztük minden évben a Szegedért Alapítvány díjazottjai. Ez történt szerdán is.
Bod Péter

2022. június 08. 19:40

Apró lépés a mindenség felé: örökbefogadott könyvek a Somogyiban

A Szegedért Alapítvány három idei díjazottja fogadott szerdán örökbe egy-egy könyvtári dokumentumot, a hagyományoknak megfelelően, immár tizenkilencedik éve.

 

Ezúttal Kemény Lajos bőrgyógyász professzor, Temesi Mária operaénekes és Szatmáry Károly csillagász voltak az örökbefogadók. Az ünnepélyes eseményen a Somogyi-könyvtárban kiderült, hogy a három díjazott szakmájához közelálló dokumentumot választott. Ez egyben azt is jelzi, hogy volt beleszólásuk abba, mit fogadnak örökbe.

 

A Szegedért Alapítvány legutóbbi fődíjazottja, Karikó Katalin nemrégiben három könyv örökbefogadóka lett, ő a mostani eseményen ezért sem volt jelen.

 

Nem meglepő módon a csillagász Szatmáry Károly egy 1820 körüli időben Stuttgartban készült csillagkép részlet, éggömb gazdája lett, amely egyedinek számít Magyarországon. A szokásoknak megfelelően az aktust aláírásukkal hitelesítettek a Szegedért Alapítvány díjazottjai, akik erről emléklapot kaptak.

 

Király-König Péter egyetlen operájának kéziratát fogadta örökbe Temesi Mária operaénekes. A kottáról elhangzott ismertető szerint a szegedi zeneiskola egykori tanára és igazgatója 1904-ben helyben látott neki a mű írásának, amely E. T. A. Hoffmann német prózaíró egyik kisprózai művének feldolgozása volt. Az opera nyomtatásban 1915-ben jelent meg.

 

Ez a kuriózumok kuriózuma – fogalmazott örömmel Temesi Mária az ünnepélyes alkalmon. 

 

 

Gömöry Dávid A pestisről való orvosi tanátslás.. című művének lett gondozója Kemény Lajos bőrgyógyász professzor. Ez az első magyar nyelvű orvosi könyv, amely 1735-ben Győrben jelent meg, abszolút könyvritkaságnak számít. Ezt támasztja alá, hogy abban az időben szinte kizárólag latin és német nyelvű orvosi szakkönyveket adtak ki Magyarországon. Ez éppen a kivétel.

 

Gömöry Dávid a felvidéki Késmárkon magánúton kezdett orvosi tanulmányokba, majd tudását Bécsben gyarapította, ahonnan előbb Késmárkra tért vissza, majd hosszú időre Győrben lett orvos. Ahogy elhangzott műve is itt jelent meg.

 

A professzor azt kérte a könyvtártól, hogy digitalizálják a könyvritkaságot, amely időközbe megtörtént, és a városi könyvtár honlapjáról már elérhető.

 

Nagy köszönetét fejezte ki a Szegedért Alapítvány nevében annak titkára, Németh István, amiért a Somogyi Könyvtár közel két évtizede évről évre lehetőséget teremt az alapítvány díjazottjainak a könyvek örökbe fogadására. 

 

Mint Németh István fogalmazott: az alapítvány és a könyvtár kapcsolata még ennél is hosszabb, közel harminchárom éves múltra tekint vissza. A koronavírusjárvány miatt a könyvek örökbefogadásának megszokott ceremóniája 2020-ban és 2021-ben elmaradt, de az idén az ünnepség visszatért a megszokott kerékvágásba.