Apadó állami vagyon, avagy a korrupció örök – Kutnyik Pál olvasói levele

Magyarország egyelőre nem kéri hitelrészét az Európai Unió helyreállítási alapjából – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be az MTI-nek. Helyette, hogy mielőbb felépüljön a Fudan egyetem budapesti kampusza, kínai hitelt vesz fel az országunk.

2021. június 01. 07:43

Apadó állami vagyon, avagy a korrupció örök – Kutnyik Pál olvasói levele

Uccu neki, több is veszett már Mohácsnál! Különben is, a kibicnek semmi sem drága. Az, hogy talán még sohase volt annyi a költségvetési hiány, mint mostanában (nem beszélve az ország tartozásáról), kit érdekel? Juszt is megmutatjuk – nehogy szégyent szenvedjen a magyar nemzet –, hogy az Országgyűlés kormánypárti döntésének értelmében augusztus 1-jétől az államiból alapítványi fenntartásba kerülő számos felsőoktatási intézményben szabad az út a közvagyon dézsmálására.

A magyar állam – milyen gavallér – ellenszolgáltatás nélkül ad át több ezer milliárd forint értékben vagyont olyan alapítványoknak, amelyek kuratóriumában jórészt vagy teljes mértékben kormányközeli személyek foglalnak helyet, akiket egy esetleges kormányváltás után sem lehet a pozíciójukból kitenni.

Mindezek ellenére, vagy éppen ezért, az alapítványok finanszírozása „előresorolt tényező” marad a költségvetés tervezésekor. Ami nem jelent kevesebbet, mint az állam „kezességét”. Az alapítványok az állam által ingyen juttatott anyagiakkal szabadon „garázdálkodhatnak”. Az államnak pedig csak visszavásárlási lehetősége lehet. Azaz a közösből kétszer is megtérítjük a költségeket, ha a valamikori sajátunkat akarjuk visszakapni.

Újabban úgy mennek az ország dolgai (óriási deficit, még nagyobb hiteltartozás), hogy mára az EU által nyújtott kedvező hiteleket is visszautasítjuk. Minek is fogadnánk el, tudunk mi szerezni kétszer-háromszor drágább hitelt, például Kínától is...

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Természetesen a Szegedi Tudományegyetem polgárait is elkapta a gépszíj. Véletlenül sem maradhatott ki a szegedi egyetem a magánosított közvagyon adományozásából. Szegeden Stumpf István kormánybiztos szájából hangzott el egy rövid összefoglaló az ország egyetemeinek, így a szegedi egyetemnek is a magánosításáról. Összefoglalta a modellváltás előnyeit, amelyet „nemzetstratégiai jelentőségű” ügyként említett. Megjegyezve a célt, miszerint a változtatás tétje a hazai felsőoktatás nemzetközi versenyképességének biztosítása és megőrzése.

Miért, eddig olyan volt a képzés, hogy szégyellni kellett volna? Bajosan hiszem. Legkevésbé azt, hogy az ezáltal létrejött tőkéscsoport tulajdonába került konszern gyógyír lesz majd minden problémára. A tőkeegyesítésből létrejött „gazdasági”, oktatási egység még semmire sem biztosíték. Stumpf szerint nagyobb szabadságot kapnak az egyetemek intézményi, szervezeti, pénzügyi, bérgazdálkodási értelemben, és a szakmai függetlenség, önrendelkezés is szélesebb pályára térhet. Nekem úgy tetszik, hogy a fentiekben említettek szépen, de üresen csengő szavak, ami inkább kedvez a rablógazdálkodásnak, mint a tisztességes teljesítménynek. Mert az igazi szándék – lévén 2022-ben választás is, amikor a most regnáló pártoknak nincs nagyobb esélye, mint az egységes ellenzéki platformnak – „a mentsük a menthetőt”, gondolja a Fidesz.

Azért álljunk meg egy szóra! A Fidesz uralkodásának, igen, uralkodásának végstádiumában is azon jár az esze, hogy minél többet markoljon. Nem lett hűtlen önmagához – a korrupció örök.

Amíg a Fidesz kirekeszti ellenzékét, addig nincs demokrácia, nincs nemzeti érdek, csak önző, egyéni és kapzsi fejetlenség. Ha úgy tetszik: túlkapások.

Ezt az érdeket szolgálja az a Stumpf-féle ígéret is, miszerint: „a kormány a korábbiaknál még határozottabban köteleződik el a felsőoktatás finanszírozását illetően...” Magyarán: a közvagyon csak arra lesz igazán jó, hogy minél többet emeljenek ki a közösből, egyéni célokra.

Ebből pedig nem kérünk!

Kutnyik Pá