Anyu minden évben megcsókolja a Mikulást. Ez a Szeged.hu karácsonyi zeneválogatása!

Dalok, amikkel könnyebben elviselhető ez az idén nagyon furcsa és másmilyen ünnep.
Anyu minden évben megcsókolja a Mikulást. Ez a Szeged.hu karácsonyi zeneválogatása!

Tíz karácsonyi dal, amikről nem állítjuk, hogy a legjobbak, de azt igen, hogy biztosan nem a legrosszabbak. Ezekkel talán egy kicsit könnyebb átvészelni a karácsonyt egy világjárvány kellős közepén. Idén eddig hányszor hallotta a Last Christmast? Nyugodt lehet, itt egyszer sem fogja.

Ez a válogatás a tavaly karácsonykor megjelent összeállításunk fazonírozott változata.

Eartha Kitt – Santa Baby

Ezt a karácsonyi klasszikust sokan énekelték már az elmúlt évtizedekben Madonnától kezdve Kylie Minogue-on és Michael Bublén át Ariana Grandéig. Az 1953-as eredeti, pláne Magyarországon, nincs agyonjátszva, pont ezért ideális egy ilyen válogatás elejére. 

Amy Winehouse – I Saw Mommy Kissing Santa Claus

A könnyűzene történetében nem sok Amy Winehouse-hoz fogható tehetségű énekesnő állt a színpadon. Tragikusan rövid élete során nem sok karácsonyi dalt lehetett tőle hallani, ennek az 1950-es évekbeli dalnak a 2004-es felvétele az egyik. A BBC Radio 2 karácsonyi műsorának felvételén, mindössze 21 évesen énekelte el az I Saw Mommy Kissing Santa Claus-t úgy, ahogy csak a legnagyobb souldívák tudják. A világ ekkor még csak éppen kezdte felfogni, mekkora tehetséggel áll szemben. A fiatal Aretha Franklintől lehetett hallani hasonlókat. 

James Brown – Soulful Christmas

A karácsony kapcsán viszonylag ritkán jut az ember eszébe a dögös jelző, ahhoz viszont, hogy ez mégis megtörténjen, elég csak rábízni magunkat James Brownra. A soul keresztapja 2006 karácsonyán ment el, az viszont örökre itt marad, ahogyan boldog karácsonyt és új évet kíván a maga utánozhatatlan módján.

Elton John – Step Into Christmas

A klasszikus, fülbemászó, rövid popdalok egyik nagymestere pályájának csúcsévtizedében írta ezt a karácsonyi dalt, így aztán pontosan olyan is, mint amire ezek alapján számítani lehet: hibátlan. Mint ahogyan az eredeti videoklipje és a Gilbert O'Sullivan Show-ban előadott produkciója is. Minden karácsonykor érdemes újra meghallgatni.

Julian Casablancas – I Wish It Was Christmas Today

A The Strokes frontemberének lendületes karácsonyi dala egy pillanatra sem hagyja leülni az embert. Bármikor jó, de főleg akkor érdemes elővenni, amikor már kókadozik a rokonság és a barátok a bejgli-túladagolástól.

Emmy The Great & Tim Wheeler – Home For The Holidays

Ugyan elsőre felmerülhetnek kétségek, szögezzük le: a Home For The Holidays egy jó karácsonyi dal. Minden benne van, amit a műfaj megkövetel, de nem esik felesleges túlzásokba. A klipben tombolnak a kötött pulóverek meg a rénszarvasminták, és egyre csak fokozódik a vibrálás a szereplők között. Aki kíváncsi, milyen egy nagyon romantikus karácsonyi hipszterbuli, az most célba ért.

Smith & Burrows – When The Thames Froze

Tom Smith (Editors) és Andy Burrows (Razorlight, We Are Scientists) dala és klipje szintén úgy működik, mint az előző: minden benne van, amitől giccses, klisés, csöpögős borzalom lehetne, mégsem az. Az arányokat pont úgy találták el, hogy az, amit hallunk és látunk, még éppen nem bicskanyitogató hatásvadászat, meg tud maradni egy teljesen vállalható karácsonyi dalnak. Ez nagy erény ebben a műfajban, mert sokkal több olyanból, ami nem képes erre.

The Pogues & Kirsty McColl – Fairytale of New York

A bevándorló ír szerelmespár civakodásáról szóló duett szinte mindig ott van a legjobb angol nyelvű karácsonyi dalok listáin, általában az élmezőnyben. Ennek ellenére nálunk viszonylag kevésbé ismert, de legalábbis (mondjuk Angliával ellentétben) nem játsszák rongyosra a rádiók minden évben. A videoklipje jól passzol a dalhoz és az ünnepi hangulathoz, egy rövid jelenetben pedig még a fiatal Matt Dillon is szerepel.

Sufjan Stevens – That Was The Worst Christmas Ever!

Sufjan Stevens, detroiti énekes-dalszerző és multi-instrumentalista szinte bármihez nyúl, az arannyá válik, így amikor minden idők legrosszabb karácsonyáról énekel (amit most nem nehéz magunkénak érezni), az is olyan megindító, hogy legszívesebben újra és újra meghallgatnánk.

Bugge Wesseltoft – Stille Nacht

A zseniális norvég jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft lényegében bármit játszik, az különleges, izgalmas és inspiráló. Ha pedig konkrétan a Csendes éjt zongorázza improvizációkkal teletűzdelve, akkor az még ráadásul tökéletes zenei aláfestése is lehet a szenteste legszebb pillanatainak.

A Szeged Podcast két héttel ezelőtti adása is karácsonyi dalokról szólt, aki arra is kíváncsi, az erre menjen tovább:

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Kovács M. Norbert

Tovább olvasom