Anyu megcsókolta a Mikulást. Itt a Szeged.hu karácsonyi zeneválogatása!

Idén eddig hányszor hallotta a Last Christmast? Itt egyszer sem fogja.
Anyu megcsókolta a Mikulást. Itt a Szeged.hu karácsonyi zeneválogatása!

Az alábbi dalokban és klipekben az a közös, hogy valamilyen formában mind a karácsonyhoz kapcsolódik. Nem a legrosszabb, de nem is a feltétlenül a legjobb videók és dalok ezek, csak egy félig-meddig random válogatás, aminek készítésekor a legfontosabb szempontunk az volt, hogy ne a milliószor hallott és látott darabokat szedjük elő. Szerintünk minden szempontból jobb lenne ezeket olyan gyakorisággal hallani a következő napokban, mint a Last Christmast szoktuk.

Elton John – Step into Christmas

A klasszikus, fülbemászó, háromperces popdalok egyik legnagyobb mestere pályájának csúcsévtizedében írta ezt a karácsonyi dalt, ennek megfelelően pontosan olyan is, mint amire ezek alapján számítani lehet: hibátlan. Mint ahogyan az eredeti videoklipje és a Gilbert O'Sullivan Show-ban előadott produkciója is.

Julian Casablancas – I Wish It Was Christmas Today

A The Strokes frontemberének 2009-es, sordó lendületű karácsonyi dala egy pillanatra nem hagyja leülni az embert. Olyankor érdemes lejátszani, amikor már kókadozik a rokonság a bejgli-túladagolástól.

Lady Gaga feat. Space Cowboy – Christmas Tree

Ez a dal tíz éve karácsonykor jelent meg, amikor Lady Gaga ugyan már rettentő sikeres volt, de azt még senki sem sejthette, mekkora ikonná válik hamarosan. Rövid és egyszerű, jól ismert karácsonyi témát dolgoz fel (The Little Drummer Boy), humoros-provokatív szöveggel. Hivatalos klipje nincs, ennek a két fiatalnak a mókázása viszont jól illik hozzá.

Emmy The Great & Tim Wheeler – Home For The Holidays

Amikor egy dal rögtön a refrénnel kezdődik, az általában nem sok jót ígér, ehhez képest a Home For The Holidays mégis egy jó karácsonyi dal: minden van benne, amit a műfaj megkövetel, mégsem esik át a ló túloldalára. A klipjében tombolnak a kötött pulóverek meg a rénszarvasminták, és egyre csak fokozódik a vibrálás a szereplők között. Aki kíváncsi rá, milyen egy őrülten romantikus karácsonyi hipszterbuli, annak nem kell tovább keresgélnie.

Smith & Burrows – When The Thames Froze

Tom Smith (Editors) és Andy Burrows (Razorlight, We Are Scientists) dala és klipje pontosan úgy működik, mint az előző: minden megvan benne, amitől giccses, klisés, csöpögős borzalomnak lehetne minősíteni, mégsem az. Az arányok pont úgy lettek eltalálva, hogy mindaz, amit látunk és hallunk, még éppen nem válik bicskanyitogató hatásvadászattá, hanem képes megmaradni egy egyszerű, kellemes, teljesen vállalható karácsonyi dalnak. Ez pedig nagy erény ebben a műfajban, sokkal több van olyanból, ami erre nem képes.

Sia – Snowman

Úgy is le lehet mérni valakiről, hogy mekkora sztár a popbizniszben, hogy készített-e már karácsonyi albumot. Van az a pont ugyanis, amikor ez nagyjából elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy az illető miként teljesíti a feladatot. Az ausztrál Sia tavaly novemberben adta ki saját ünnepi lemezét. Ezen a Snowman volt a legjobb dal, amivel az elmúlt évtized egyik legfigyelemreméltóbb dalszerző-énekesnője ismét bizonyította rendkívüli tehetségét. Valahogy így kell napjainkban giccsmentes, őszinte, mégis széles közönségnek szóló karácsonyi dalt írni (és persze előadni).

Sufjan Stevens – That Was The Worst Christmas Ever!

A detroiti énekes-dalszerző és multi-instrumentalista kis túlzással bármihez nyúl, az arannyá válik, így nincs abban semmi meglepő, hogy amikor minden idők legrosszabb karácsonyáról énekel, az valójában olyan gyönyörű és megható, hogy legszívesebben újra és újra meghallgatnánk.

Pentatonix – Carol of the Bells

A Carol of the Bells ugyan pont nem az a karácsonyi dal, amit ne hallanánk gyakran az ünnepek idején, a rendkívül népszerű vokálegyüttes, a Pentatonix verziójában viszont talán nem jön velünk szembe minden sarkon. És az megvan, hogy ez a hagyományosan amerikainak tartott karácsonyi dal eredetileg egy ukrán kórusmű volt?

Gwen Stefani – You Make It Feel Like Christmas ft. Blake Shelton

Egy másik népszerű és rendkívüli tehetséges énekesnő is tavaly jutott el oda a karrierjében, hogy karácsonyi albumot adjon ki. A No Doubt-tal befutott, de szólóban is mindig érdekes Gwen Stefani erről a lemezről az idei ünnepre időzítette countryénekes pasijával közösen felvett dalát. Tempós, táncos, jókedvű karácsonyi dal, aminek még pont nem volt ideje annyiszor szólnia, hogy az agyunkra mehessen. Jövőre már lehet, hogy nem fog beférni egy ilyen válogatásba, de idén simán elfér itt.

The Brian Setzer Orchestra – Run Run Rudolph 

A Run Run Rudolph (eredetileg Run Rudolph Run) a tengerentúlon egy igazi klasszikus, Chuck Berry óta kismillióan elénekelték már, és máig gyakran előkerül, ha táncolni kell a karácsonyfa körül. A Stray Cats nevű rockabilly-zenekarral világhírűvé vált Brian Setzer is rendszeresen játssza karácsonyi koncertjein, idén pedig az aktuális Grincs-filmbe is az ő verziója került, úgyhogy most van esély arra, hogy nálunk is gyakrabban hallhassuk. Rajtunk nem múlik!

Lemmy – Run Run Rudolph

És hogy mennyire sokan énekelték már el saját szájízük szerint az előző dalt, arra itt egy remek példa: még Lemmy-féle verzió is van belőle. Ez egyébként már csak azért is aktuális, mert a legendás Motörhead-frontember éppen ma ünnepelné a 73. születésnapját, négy nap múlva pedig a halálának lesz a harmadik évfordulója, így akibe szorult egy kis jóérzés, az most, karácsony ide vagy oda, feltekeri a hangerőt, aztán hadd fusson Rudolf!

Ten Benson – Black Snow

A londoni rockzenekarnak ez a 2000-ben megjelent dala szöges ellentéte a fehér karácsony hangulatának. A klipjében a főszereplő két kisgyerek rémálma válik valóra: karácsony reggelén arra ébrednek, hogy minden fekete, odakint fekete hó hullik, és még a Mikulásnak is fekete a szakálla, ráadásul rámászik anyura. Olyan súlyos az élmény, hogy a végig kétségbeesett gyerekek egy idő után inkább átpártolnak a sötét oldalra, nincs mit tenni. Tökéletes klip a karácsonyi csillogástól zsigerből viszolygóknak.

The Ramones – Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight)

Bár a The Ramones-t nem a karácsonyi dalairól szokás ismerni, ehhez a 1989-es számukhoz még klip is készült. A három és fél percből alig több mint két perc a zene, a többiben egy pár egyre eldurvuló veszekedését, kibékülését, majd újra összeveszését láthatjuk. Ehhez pedig viccesen passzol a dal Joey Ramone által írt szövege. Remek háttérzene lehet a karácsonyfa árnyékában civakodó szerelmeseknek.

Poly Styrene – Black Christmas

A punk-alapvetés X-Ray Spex legendás énekesnőjének, a hetvenes évek egyik legkülönlegesebb-legkülöncebb női előadójának 2010-es Black Christmas című felvétele egy tökéletes anti-karácsonyi dal, zeneileg és témáját tekintve egyaránt. És talán éppen ezért működik annyira jól, és jut eszünkbe nyolc éve minden decemberben. A dubos, reggae-s alapokra felépített dalban Poly Styrene lánya is közreműködött, aki a szitén nem tipikusan ünnepi hangulatú videoklipben is szerepel. Az énekesnőnek egyébként a 2010-es volt az utolsó karácsonya, 2011 áprilisában elhunyt.

James Brown – Soulful Christmas

A karácsony kapcsán viszonylag ritkán jut az ember eszébe a dögös jelző, ahhoz viszont, hogy ez mégis megtörténjen, elég csak rábízni magunkat James Brownra, aki ezzel a dallal kíván kellemes karácsonyt és boldog új évet a maga utánozhatatlanul dögös stílusában.

Run-DMC – Christmas In Hollis

Minden idők legjobb karácsonyi rapszáma természetesen videoklipjével együtt igazán tökéletes. Lehetetlen gyöngyszemeket kiemelni belőle, hiszen egyetlen igazgyöngy az egész, de persze nincs min csodálkozni, ezek az arcok nem tudtak hibázni.

Amy Winehouse – I Saw Mommy Kissing Santa Claus

Amy Winehouse-ról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a populáris zene történetében kevés hozzá fogható tehetségű énekesnő állt a színpadon. Tragikusan rövid pályája során nem sok karácsonyi dalt lehetett tőle hallani, ennek az 1950-es években íródott dalnak a 2004-es felvétele az egyik ilyen. Akkor már túl volt első nagylemezén, volt már néhány jól mutató díja és jelölése, de a világ még csak éppen kezdte felfogni, mekkora tehetséggel is áll szemben. A BBC Radio 2 karácsonyi műsorának felvételén mindössze 21 évesen énekelte el az I Saw Mommy Kissing Santa Claus-t úgy, ahogyan arra csak a legnagyobb souldívák képesek. A fiatal Aretha Franklintől lehetett hallani hasonlókat.

Eartha Kitt – Santa Baby

Szintén egy klasszikus, amit rengetegen énekeltek és dolgoztak már fel Madonnától kezdve Kylie Minogue-on és Michael Bublén át Ariana Grandéig. Az eredeti, 1953-ban felvett Eartha Kitt-dal viszont, pláne Magyarországon, azért nem mondható, hogy agyon lenne játszva.

The Pogues & Kirsty McColl – Fairytale of New York

Amikor minden idők legjobb karácsonyi dalait igyekeznek megtalálni valahol, ez általában ott szerepel az élmezőnyben. Ennek ellenére nálunk viszonylag kevésbé ismert, de legalábbis nem játsszák rongyosra a rádiók, ezért is állhat most itt. 2007-ben cenzúrázni akarta rádióiban a BBC, arra hivatkozva, hogy a bevándorló ír szerelmespár ünnepi marakodásáról szóló duett néhány sora rossz érzéseket kelthet egyesekben, de a széles körű felháborodás hatására végül mégis letettek a dologról. A videoklipje jól passzol a dalhoz és az ünnepi hangulathoz, egy rövid jelenetben pedig még Matt Dillon is szerepel benne.

Elvis Presley – In the Ghetto

Nem kifejezetten karácsonyi dal, viszont emlékeztethet bennünket arra, hogy sokan vannak, akiknek a napjai most is a nélkülözésről, a küzdelmekről szólnak, és hogy a lehetőségeinkhez mérten nemcsak ilyenkor, hanem az év többi részében is segítsünk a rászorulókon. Ha pedig mindez eszünkbe jut Elvis sorait hallgatva, akkor máris karácsonyibb dallá vált, mint a legtöbb azok közül, amiket az ünnepek során jártunkban-keltünkben hallani fogunk.

Bugge Wesseltoft – Stille Nacht

A zseniális norvég jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft lényegében bármit játszik, az különleges, izgalmas, lenyűgöző és inspiráló. Ha pedig konkrétan a Csendes éjt zongorázza improvizációkkal tarkítva, akkor az mindezeken túl még ráadásul tökéletes zenei aláfestése is lehet a szenteste legszebb pillanatainak.

Soerii & Poolek – Ez a karácsony

A több zenekarból is ismert Takács Zoltán és Kovács Gergely Soerii & Poolek néven elkövetett zenei komolytalankodásaiból természetesen nem maradhatott ki, hogy néhány évvel ezelőtt készítsenek egy karácsonyi dalt is, amit idén is érdemes legalább egyszer meghallgatni. Mert humorra ilyenkor is nagy szükség van. Boldog karácsonyt!

Plusz egy: Jethro Tull – The Jethro Tull Christmas Album

„Fantasztikus fuvolafutamok Ian Andersontól, olyan remek dalcímekkel, mint az A Christmas Song, vagy az Another Christmas Song” – mondja Garai Szakács László főszerkesztő a legendás brit zenekar 2003-as karácsonyi lemezéről, ami máig az utolsó stúdióalbumuk. Meg azt is mondja, hogy ez nem maradhat ki egy karácsonyi zeneválogatásból. És milyen igaza van, nem is maradt ki!

kmn

Tovább olvasom