Antony Blinken amerikai külügyminiszter: Nincs jele annak, hogy Oroszország hajlandó lenne értelmes diplomáciát folytatni

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. július 9-én este.
Garai Szakács László

2022. július 09. 22:07

Antony Blinken amerikai
külügyminiszter: Nincs jele annak, hogy Oroszország hajlandó
lenne értelmes diplomáciát folytatni

Tízezer ukrán katonát képez ki négy hónap alatt Nagy-Britannia

Megkezdődött szombaton az ukrán hadseregnek London által felajánlott nagyszabású kiképzési program a brit fegyveres erők több nagy-britanniai támaszpontján. Boris Johnson távozó brit miniszterelnök néhány héttel ezelőtti kijevi látogatásán ajánlotta fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Nagy-Britannia 120 nap alatt tízezer ukrán katonának tart kiképzési programokat.

 

A program során a Downing Street megfogalmazása szerint „a brit hadsereg harcban is bizonyított szakértelmének” felhasználásával nyújtanak kiképzést és gyakorlati ismereteket az ukrán fegyveres erőknek. Nagy-Britannia az Orbital nevű művelet keretében 2015-től az Ukrajna ellen február végén indított orosz háború kezdetéig is több mint 22 ezer ukrán katonának nyújtott kiképzést.

 

A szombaton kezdődött új program keretében az ukrán katonák háromhetes kiképzési kurzusokon vesznek részt. A brit védelmi minisztérium tájékoztatása nem tér ki a pontos helyszínekre, a tárca csak annyit közölt, hogy a képzési programok az Egyesült Királyság északnyugati, délnyugati és délkeleti térségeiben zajlanak 1050 brit katona bevonásával. A minisztérium szerint a kiképzésen az ukrán fegyveres erőkhöz csatlakozó önkéntes újoncok vehetnek részt, akiknek csekély vagy semmiféle katonai tapasztalatuk nincs; ők olyan szaktudást sajátíthatnak el, amelynek a frontvonalbeli harci cselekményekben vehetik hasznát.

 

A kiképzési program a brit fegyveres erőknél alkalmazott alapkiképzésre épül, elemei közé tartoznak a fegyverhasználati ismeretek, a hadszíntéri elsősegélynyújtás, általános harctéri tudnivalók, járőrözési taktikák, valamint a fegyveres konfliktusokra vonatkozó jogi ismeretek. A tájékoztatás szerint a brit védelmi minisztérium gyorsított eljárással az AK gépfegyvertípus különböző változatait szerezte be a kiképzéshez annak érdekében, hogy az ukrán katonák olyan fegyverekkel gyakorolhassanak, amilyeneket a tűzvonalban is használnak majd. A tárca szerint a brit fegyveres erők Welsh Guards nevű alakulata tizenhét nap alatt több mint 2400 ilyen fegyvert tesztelt, biztosítandó, hogy e fegyverek az ukrán katonák rendelkezésére álljanak a kiképzési program elkezdéséhez.

 

A brit védelmi minisztérium szerint teljes mértékben London biztosítja a kiképzésben részes ukrán katonák egyéb felszerelését is, köztük hideg és meleg időben használatos katonai öltözeteket, személyi védőfelszereléseket, hálózsákokat és lövészárkok kiépítéséhez szükséges eszközöket.

 

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverszállítója; az orosz invázió február végi kezdete óta Ukrajnának nyújtott brit katonai segély értéke eléri a 2,3 milliárd fontot (1100 milliárd forint). London eddig több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, több mint ötezer könnyű páncéltörő fegyvert, nagy hatótávolságú precíziós rakétafegyverzeti rendszereket, páncélozott járműveket, a hadszíntéri utánpótlás eljuttatására szolgáló, nagy teherbírású drónokat, több ezer éjjellátó berendezést, 155 milliméteres önjáró tüzérségi lövegeket és tüzérségi ütegek lokalizálására alkalmas radarrendszereket adott át az ukrán hadseregnek.

 

Visszahívta budapesti nagykövetét Zelenszkij

„L. Nepop felmentéséről Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagyköveti posztjáról” címmel adott ki utasítást Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök visszahívta nagykövetét Németországból, Csehországból és Norvégiából is.

 

A háború művészete: kiállítás nyílt Luhanszkban a hátrahagyott ukrán fegyverekből

A Liszicsanszkban használt, majd otthagyott haditechnikai eszközökből, jellemzően különböző páncélos járművekből tankokból nyílt kiállítás Luhanszkban.

 

Ukrajna is felelős egy idősek otthonát ért támadásért

Az ENSZ szerint Ukrajna fegyveres erői gyakorlatilag egyenlő arányban felelősek egy luhanszki idősek otthonában elkövetett támadásért, ahol több tucat idős és fogyatékkal élő beteg rekedt bent víz és áram nélkül, két héttel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala által kiadott jelentés végül nem állapítja meg, hogy bármelyik fél háborús bűnt követett volna el.

 

Blinken aggódik az Egyesült Államok Kína oroszországi közeledése miatt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton, az indonéziai Bali szigetén tárgyalt, egy nappal azután, hogy mindketten részt vettek a húsz gazdag és fejlődő országból álló csoport vezető diplomatáinak találkozóján. Blinken szerint az agresszió nemcsak Ukrajna ellen irányul, hanem a „világrend alapelvei” ellen is.

 

Ferenc pápa Kijevbe és Moszkvába is elmenne

Paul Gallagher érsek, a Vatikán „külügyminisztere” a Rai1 olasz televíziónak azt sem zárta ki, hogy már augusztusban megvalósuljon a kijevi látogatás, miután a pápa visszatért Kanadából, sőt Ferenc pápa Moszkvába is kész lenne elutazni. A pápa a Nur-Szultanban megrendezendő vallásközi világkongresszusra is tervez utazást, ott találkozhatna Kirill orosz pátriárkával.