Annyira kell a brüsszeli pénz, hogy újraéleszti a nyolc éve feloszlatott antikorrupciós testületét az Orbán-kormány

Sorra teszi az átláthatósági gesztusokat az Orbán-kormány Brüsszelnek, az ádáz ellenségnek. Most épp egy elhalt korrupcióellenes testületbe lehelnek életet a pénz kedvéért.
Cservenák Zoltán

2022. július 15. 22:15

Annyira kell a brüsszeli pénz, hogy újraéleszti a nyolc éve feloszlatott antikorrupciós testületét az Orbán-kormány

Kért néhány dolgot az Európai Unió, hazai jobbos csúfnevén Brüsszel, azért cserébe, hogy az európai uniós országok által összerakott helyreállítási alap nekünk járó eurómilliárdjait átutalják az Orbán-kormánynak. Ezek között leginkább átláthatóságot, a tisztességes pályázást és kisebb korrupciót szolgáló intézkedések vannak. Tehát elvileg semmi olyan, ami fájna egy normális kormánynak.

 

A Brüsszellel és a Nyugattal vállvetve küzdő Orbán-kormány ezúttal kicsit felemelte a kezét, de nem lecsapott, hanem fennhagyta: azt ugyanis már megígérték, hogy 15 százalék alá csökkentik a közbeszerzéseknél az egyszereplős pályázatok arányát, és azt is megígérték, hogy kevesebb lesz a parlamenten villámgyorsan keresztül vert, társadalmi egyeztetést nem látott jogszabály. Igaz utóbbit már most nem sikerült betartani, hiszen a katatörvényt alig több mint egy nap alatt nyomták át.

 

A kormányzati engedménycsomag azonban bővül: a 24.hu úgy értesült, hogy újra felállhat a 2012 és 2014 között dolgozó antikorrupciós munkacsoport, ami anno a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban működött. Kérdés persze, hogy mennyire lesz ez egy operettmunkacsoport, azaz mennyire vehető majd komolyan a működése.

 

A 24.hu megtudta Navracsics Tibortól, aki az uniós pénzszerzés főtárgyalója lett az ötödik Orbán-kormányban, hogy a munkacsoport hasonlóképp működne, mint 2012 és 2014 között.

 

Ez persze még nem jelent semmit, de elképzelhető, hogy Brüsszel boldog lesz tőle.