Annyi mindenről beszélhettek volna Macronnal a V4-országok-csúcstalálkozón, de Orbán Viktornak a legfontosabb a migránsozás volt

– Alaposan és kimerítően megvitatták a migráció és a jogállamiság kérdését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a V4+Franciaország csúcstalálkozón.
Garai Szakács László

2021. december 13. 21:47

Annyi mindenről beszélhettek volna
Macronnal a V4-országok-csúcstalálkozón, de Orbán Viktornak a
legfontosabb a migránsozás volt

A visegrádi országok, valamint Franciaország vezetőinek egyeztetését követő sajtótájékoztatón a kormányfő kiemelte: Emmanuel Macron a francia EU-elnökség megkezdése előtt áttekintést adott a terveikről és a célkitűzéseikről.

 

A Várkert Bazárban tartott eseményen a miniszterelnök hangsúlyozta:

  • alaposan és kimerítően beszéltek a migrációról,
  • alaposan, kimerítően és szenvedélyesen a jogállam kérdéséről,

továbbá téma volt a Nyugat-Balkán, az energia, és külön beszéltek a nukleáris energiáról. Emellett szó volt az ETS energiaelszámolási rendszer jövőjéről is.

 

 

Közölte: nagyon ritka lehetőség, hogy ilyen fontos kérdésekről nyíltan tudnak beszélni. A V4-es országok nevében megköszönte a francia elnöknek a nyíltságát és az előretekintését, azt, hogy megadta az esélyt, hogy már előre gondolkodjanak a francia elnökség legfontosabb céljairól. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte: a francia elnök és közte szoktak lenni komoly viták, „ezek időnként éles viták, amelyeket én azonban szeretek”. Egy vita csak akkor rossz, „ha nincs benne minőség”, ha egy vita minőségi, akkor az jó, és ő arra törekszik, hogy Franciaország elnökével minőségi vitákat folytathasson.

 

 

Azt mondta: ez azt is jelenti, hogy a tiszteletet mindig megadják Franciaország elnökének, részben a személye miatt, részben pedig azért, mert Magyarországon a francia elnököknek „magasan van az ázsiója”. Magyarországon De Gaulle „egy etalon”, egy iskolateremtő mester; 1998-ban, amikor először nyertek választást, Giscard d'Estaing volt itt kampányolni, Jacques Chirac-kal együtt dolgozott, Nicolas Sarkozy kötődése Magyarországhoz pedig közismert – sorolta Orbán Viktor.

 

(MTI)