Angliában dolgozó magyar orvos: Erre kell figyelni, ha valakit beoltanak koronavírus ellen!

A Pfizer–BioNTech-féle vakcinával oltották néhány napja Juditot, aki koronavírusos betegek ellátásával foglalkozó orvos Angliában. A beszámoló mellé tanácsokat is adott, mire érdemes figyelni annak, akit beoltanak.

2021. január 04. 14:24

Angliában dolgozó magyar orvos: Erre kell figyelni, ha valakit beoltanak koronavírus ellen!

Az oltás helyén némi izomfájdalmat érzett, de 12 óra elteltével elmúlt. A fájdalom erősségéről azt mondta, nem vett be rá semmit, anélkül is elviselhető volt. Emellett még beszámolt némi hidegrázásról és letargiáról, de egy nap után ez is elmúlt.

„A vonatkozó szakirodalom is ír arról, hogy lehetnek hasonló mellékhatások, ezenkívül fejfájás és allergiás reakció is előfordulhat, de utóbbiról nem számolt be egyik ismerősöm sem azok közül, akik itt megkapták az oltást” – tette hozzá Judit. Azt is elmondta, van olyan ismerőse, akinél az oltás helyén jelentkező izomfájdalmat egyszerű paracetamollal csillapították.

Az Angliában dolgozó magyar orvos megerősítette, előfordulhat, hogy valaki covid-pozitív lesz, miután megkapja az első oltást, és mielőtt beadják neki a másodikat.

Arra a kérdésünkre, hogy összevetve a betegséget a lehetséges mellékhatásokkal és a védettséggel, mennyire éri meg beoltatni magunkat, azt mondta, van összehasonlítási alapja, mert átesett a covid-fertőzésen: szerinte a fertőzésnél sokkal kellemesebb az oltás bármelyik általa megtapasztalt mellékhatása.

„A koronavírus-fertőzés miatt napokig magas lázam és légszomjam volt. Száz százalékosan megéri felvenni a vakcinát”.

A koronavírusos betegekkel foglalkozó orvos arról is tájékoztatott, hogy a brit egészségügyben népszerű a vakcina. Az idősek oltásával ott már megkezdték a vakcina lakossági felhasználását is.

„Arról kaptunk emailt, hogy lehetőségünk van felvenni a vakcinát, de nem tették kötelezővé. Egyelőre csak a Pfizer-BioNTech vakcina van forgalomban, de újabban az AstraZeneca vakcináját is engedélyezték, sőt, hétfőn el is kezdték használni.”

Judit szerint szükség lenne megbízható tájékoztatásra, annak érdekében, hogy 15 százaléknál nagyobb legyen az oltási hajlandóság:

„Több politikusnak és közéleti személynek kellene nyilvánosan beoltatnia magát. A lakosság tájékoztatása nagyon fontos lenne az oltásról a televízióban, újságokban és online is. Megbízható személyekkel kellene népszerűsíteni majd a vakcinát, emellett tájékoztató füzetet is lehetne készíteni a lehetséges mellékhatásokról, a gyakran felmerülő kérdésekkel, annak érdekében, hogy ne tartsanak tőle az emberek.”

Azt is elmondta, az Egyesült Királyságban a miniszterelnök, Boris Johnson akár hetente többször is tart beszédet, ezeket sokan hallgatják, ez is segíti az oltás elfogadottságát.

Judit tanácsokat is adott azoknak, akiket beoltanak:

  • legalább 15 percig, de akár 30 percig is érdemes megfigyelni az oltott személyt;
  • számolni kell a lehetséges allergiás reakcióval;
  • Az oltás helyén jelentkező reakciók, mint a fájdalom, bőrpír, duzzanat, valamint a hidegrázás, nyirokcsomó duzzanat, ízületi- és fejfájás gyakoriak
  • Feltétlenül tájékoztassa orvosát a krónikus betegségeiről, illetve ha terhes vagy terhességet szeretne vállalni
  • érdemes felkészülni némi fájdalomcsillapítóval az esetleges izomfájdalom vagy fejfájás miatt;
  • oltás előtt és után ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre!
  • Tartsa magánál az oltási kártyáját!

Z

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Reuters)

Címlapon

mutasd mind