„Amit csinálnak, az hazaárulás”, újra több ezren álltak ki a kirúgott tanárokért

November 30-án három budapesti gimnáziumból 8 tanárt rúgtak ki. A döntés ellen szervezett tiltakozó akciót a Tanítanék, Tanárok a tanárokért csoport, a Pedagógus Egység, az Egységes Diákfront, a noÁr, a PDSZ és a PSZ a Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete elé szombaton délután 5 órára.
Vass Imre

2022. december 03. 22:24

„Amit csinálnak, az hazaárulás”, újra több ezren álltak ki a
kirúgott tanárokért

Már a kezdés előtt ezernél is többen gyűltek össze és a tömeg egyre csak nőtt. Az első felszólaló Szabó Zsuzsanna a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke volt, aki elmondta, március óta folyamatosan sztrájkolnak a tanárok, azonban szerinte ez sem elég ahhoz, hogy a kormány megoldásokat és jövőt mutasson, csak annyira képes, hogy fenyegesse a tanárokat és Brüsszelre mutogasson. Hangsúlyozta, hazánkban az oktatási rendszert már csak a pedagógusok hivatástudata tartja életben.

 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője arról beszélt, hogy „Pintér Sándornak nem volt ideje átvenni a petíciónkat, de a tanárokat kirúgdosni igen”. Szerinte az elbocsájtott tanárokat teljesen véletlenszerűen választották ki. Azt is javasolta, hogy jövő héten csütörtökön általános sztrájkot tartsanak, nem csak a tanárok, de a szülők is.

 

Szabó Zsuzsanna és Nagy Erzsébet

 

„Amit csinálnak, az hazaárulás” mondta következő felszólaló Táldos János akiknek gyereke a Karinthy Gimnáziumba jár. Szerinte a kirúgott pedagógusokról óriási szüksége van az ott tanuló diákoknak. „Ha kell, a szülők finanszírozni fogják a kirúgott tanárokat, hogy tovább taníthassák a gyerekeiket” - mondta.

 

Egy másik szülő, Szabó Anita szerint embertelen eljárás volt kirúgni a tanárokat. „Nem törődhetünk bele, hogy a döntéshozók kirúgják az iskolákat a gyerekeink alól. Holnap, hogy holnapután már egyáltalán nem biztos, hogy lesz töri, vagy matematika tanára a gyereknek. Nem hagyhatjuk, hogy Wikipédiából tanuljanak meg osztani, vagy szorozni” – mondta.

 

Az ADOM és az EDF diákszervezetek képviselői mindenkit arra kértek vegyenek részt virrasztási akciójukban. Egyikük visszautasította azt a vádat, hogy a tanárok viszik az utcára a diákokat. Kiemelte, ők az oktatásért és saját magukért tüntetnek. A végén arra szólította fel a diákokat, hogy december 9-én minden iskolában szervezzenek ülősztrájkot.

 

A harmadik diák arról beszélt, hogy az oktatásirányításban droidok dolgoznak, akiknek semmi más nem számít, csak, hogy hóvégén csörögjön a fizu. „Kedves tankerületi vezetők, idén 13 lelkes pedagógustól sikerült elvenni a megélhetésüket. Mi lenne ha félreállnátok és lemondásotokkal korlátoznátok az undorító fenyegetéseket és a kirúgásokat?" – mondta a diák, aki december 9-ére a Flórián térre hívta a tüntetőket, ahonnan majd a köztévé Kunigunda utcai épülete elé vonulnak.

 

 

Ezt követően az Eötvös József Gimnáziumból kirúgott tanár, Kapin Lilla állta színpadra. „Tőlem nem a hivatásomat vették el, hanem a teljes magyar jövőképemet! Miért van az, hogy több száz tudós, diák gyorsabban hagyja el az országot, mint egy süllyedő hajót. Lassan nem az a kérdés, hogy ki fog tanítani, hanem hogy kit fogunk tanítani”. Arra kérte a vidéki iskolák tanárait, hogy álljanak a tiltakozók mellé, mert oktatás nélkül nincs magyar polgári társadalom. 

 

Egy másik pedagógus, Solymoss Miklós megköszönte Pintér Sándornak, hogy aktivizálta a diákságot. Szerinte, ezt a generációt örökre elveszítette a kormány.

 

A Tanárok a tanárokért csoport képviselője, Berta Beáta arról beszélt, hogy nem akar mártír lenni és szerinte kirúgott kollégái sem akartak azok lenni, a hatalom azonban megüzente, hogy „ha nem maradunk csendben, sorra leszednek minket”.

 

Ezt követően Molnár Áron és Pankotai Lili állt a színpadra. Egymásnak felelgetve slammelgetnek az oktatásról, a kirúgott tanárokról és a propagandáról.

 

Molnár Áron és Pankotai Lili

 

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusa, a Tanítanék Mozgalom alapítója és Törley Katalin, arra hívta fel a figyelmet, a belügyminisztériumnak nevetséges volt az indoka, hogy a pedagógusok kirúgásával a diákok érdekeit végi. A kirúgások mögött nincs logika szerintük, csak megtorlás és próbálják a tanárok ellen hergelni a társadalmat. Szerintük a kormány el akarja terelni a figyelmet az uniós csapok elzárásáról, arról, hogy nincs cukor, benzin és megélhetési válság van. Arra kérték a szülőket, tegyenek panaszt, feljelentést a tankerületeknél, hogy szünetel az oktatás a tanárhiány miatt. „Legyetek engedetlenek, sztrájkoljatok, tagadjátok meg a munkát, blokkoljátok az oktatást!”

 

A rendezvény végén mind a 13 kirúgott tanárt a színpadra hívták. Egyikük Palya Tamás azt kérdezte: „Kinek volt jó ez? Jól járt a mi kirúgásunkkal a közoktatás?”. A végén pedig a tizenhármak néhány mondatban üzentek a diákoknak, a szülőknek és a kollégáiknak. Megköszönték a kiállásukat és az ellenállás folyatását, kiterjesztését kérték.