Amikor a járvány miatt az egész világ záródott, a bábszínház akkor is nyitott Szeged felé

Első évadát zárta Kiss Ágnes vezetésével a Kövér Béla Bábszínház, amelyben erőteljesen nyitni szerettek volna a város felé. Ez sikerült, noha a körülmények a legkevésbé sem kedveztek ennek. A járvány zárlata miatt lényegében nézők nélkül telt az évad.

Kettős céllal hívott össze sajtótájékoztatót a bábszínház:

  • készülő új előadásukról, a Csodafáról beszéltek valamint
  • lezárták az évadot, és igyekeztek megvonni annak mérlegét.

– Idén ünnepli fennállása 75. évfordulóját a színház, amelyet méltóképpen kívánnak megünnepelni – mondta el Kiss Ágnes igazgató, aki bejelentette: az idén augusztus 28-29-én tartják meg a SZINKópé Fesztivált, természetesen az ünnep részeként.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A színház friss darabját, a Csodafát vasárnap egy alkalommal zártkörben mutatják be, amely a következő évad második felében kerül színpadra. A színház művészeti igazgatója, Scheider Jankó bevezetőjében elmondta, hogy az új vezetés határozott célja volt, hogy nyisson a város felé. Ezt szolgálták a darabválasztások, így az évadban bemutatott Tiszavirág, a Kis boszorkány és a Rókus Mókus.

Ugyancsak a város felé nyitás motiválta a bábszínházat akkor is, amikor a Szegedi Szimfonikus Zenekarral való együttműködés mellett döntöttek. A sajtótájékoztatón részt vett és beszélt Gyüdi Sándor, a zenekar vezetője, aki elmondta, hogy a Csodafához Orbán György írt klasszikus zenét.

A szegedi zenekar rögzítette ezt a művet, amely zenei kísérője lesz az új darabnak. Mind Gyüdi Sándor, mind Schneider Jankó arról beszéltek, hogy a két művészeti közösség közös munkája egyszerre teremt a gyerekek körében nagyobb közönséget a bábjátéknak és a komolyzenének.

A Csodafa előadása közben a könnyen befogadható dallamok segítségével a gyerekek észrevétlenül találkoznak a komolyzenével – hangzott el a sajtótájékoztatón. A helyi szimfonikusok más módon is kiveszik ebből a részüket – utalt a gyerekeknek szóló komolyzenei koncertsorozatra, a Csokimatinéra Gyüdi Sándor.

A Csodafa rendezője, Nagy Viktória Éva a bábjáték, a komolyzene és a mozgás találkozásaként írta le az általa színpadra állított darabot, amiben hangsúlyos szerepet kap az a tény, hogy hogyan dolgozik a testével a színész.

– Nagyon nehéz volt a most záruló évad – vette át a szót Kiss Ágnes, igazgató, aki szerint a mögöttük álló hónapok egyszerre voltak édesek, keserűek és savanyúak. A rendhagyó, többnyire nézők nélküli évad mérlegét javítja, hogy négy bemutatójuk volt az idén, négy színházi teret sikerült felújítaniuk. Elkészült a színház új honlapja, és sikeres csapatépítő tréningen esett át a társulat.

A bábszínház szombaton a Levendula Fesztiválon óriásbábokkal szerepel, augusztus végén SZINKópé Fesztivált rendeznek, hogy azt követően úgy vágjanak az előttük álló évadnak, ahogyan az békeévekben szokás.

B. P.

Tovább olvasom