Az oroszok elfoglalták a Zaporizzsjai atomerőművet, de szivárgás nem történt, Putyin megfenyegette a szomszédos országokat, az orosz csapatok egyre közelebb kerülnek Odesszához (frissítve)

Követjük az éjszaka és a pénteki nap eseményeit. Cikkünk frissül.
Az oroszok elfoglalták a Zaporizzsjai atomerőművet, de szivárgás nem történt, Putyin megfenyegette a szomszédos országokat, az orosz csapatok egyre közelebb kerülnek Odesszához (frissítve)

Hétvégén folytatódhatnak a béketárgyalások

 

Ukrajna arra számít, hogy a hét végén meg lehet tartani a harmadik fordulót az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon - közölte pénteken Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, a küldöttség tagja. A harmadik fordulóra szombaton vagy vasárnap kerülhet sor, állandó kapcsolatban állunk - mondta Lembergben (Lviv) tartott sajtótájékoztatóján a tanácsadó, hozzátéve, hogy az ukránok csak az oroszok beleegyezésére várnak, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz. A német kancellári hivatal szerint Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, aki megerősítette, hogy a tárgyalások a hét végén folytatódnak.

 

Lukasenka: Fehéroroszország nem vesz részt a hadműveletekben

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken kategorikusan tagadta országa részvételét az ukrajnai háborúban.

 

A fehérorosz hadsereg nem vett részt a különleges hadműveletben, és nem is fontolgatja ezt.Nincs rá szükség. Nincs okuk aggodalomra. – idézte a fehérorosz állami média az elnököt.

 

Az elnök szerint országát újra és újra megpróbálják belerángatni a konfliktusba.

 

A gyakran „Európa utolsó diktátoraként” jellemzett Lukasenka lehetővé tette, hogy az orosz csapatok hadrendbe fejlődjenek Fehéroroszországban az Ukrajna elleni támadás során. Emellett orosz repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat vetettek be fehérorosz területről. Ugyanakkor az ország az orosz-ukrán béketárgyalások helyszíneként szolgál.

 

A kijevi kormány korábban azt állította, hogy fehérorosz csapatok harcolnak Ukrajnában, illetve készülnek támadásra az ország ellen. (MTI)


Egyre közelebb kerülnek az orosz csapatok Odesszához

A dél-ukrajnai Mikolajiv városra előrenyomuló orosz csapatokat egyelőre megállították - közölte egy ukrán elnöki tanácsadó. A tanácsadó nem sokkal azután szólalt meg, hogy a helyi polgármester azt mondta, orosz csapatok lépnek be a városba, amely a Fekete-tenger döntő fontosságú kikötője.

 

Amint az az alábbi térképen látható, Mikolajiv bevételével az orosz csapatok közelebb kerülnének Odessza kikötővárosához.

 

Forrás: BBC


Csányi Sándor: Ismerem Putyint, de nem merem megjósolni a háború kimenetelét

Forrás: MTI / Kovács Tamás

 

Az OTP elnök-vezérigazgatója a Napi.hu kérdésére azt mondta:

 

Ismerem Vlagyimir Putyint személyesen, több fotó is megjelent rólam a médiában, hogy együtt ülünk a világbajnokságon. A nemzetközi dzsúdószövetségnek is ő az elnöke volt, én az alelnöke vagyok, de nem merem megjósolni a háború kimenetelét. Bízom benne, hogy senkinek sem az érdeke, hogy elhúzódjon a háború, sem Ukrajnának, sem Oroszországnak, hiszen nagyon sokba kerül egy ekkora hadsereg, ennyi harci eszköz felhasználása. Annak drukkolok, hogy béke legyen.

 

NMHH: Magyarországon is felfüggesztik az orosz RT és a Sputnik adásait

Az Európai Unió Tanácsa kedden elfogadta azt a rendeletet, amely egységesen, minden tagállamban felfüggeszti a Russia Today és a Sputnik médiumok adásait. A döntés indokolása szerint Oroszország folyamatos dezinformációs kampányt folytat az Ukrajna ellen folyó háború kapcsán - tették hozzá.
Az NMHH most az MTI-nek jelezte, hogy Magyarország biztosítja az orosz televíziók vételét beszüntető uniós döntés végrehajtását.


Putyin megfenyegette a szomszédos országokat

Az orosz elnök arra figyelmeztette a szomszédos országokat, hogy “ne eszkalálják a helyzetet” azzal, hogy még több szankciót vezetnek be Oroszország ellen. A mai kormányülésen Putyin azt mondta:

 

Nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben. Azt tanácsolom nekik, hogy ne élesítsék a helyzetet, ne vezessenek be semmilyen korlátozást. Mi továbbra is eleget teszünk minden kötelezettségünknek. Ugyanakkor minden barátságtalan lépést az Orosz Föderáció elleni lépésként fogunk értelmezni.


Márki-Zay Péter: Orbán Viktor hintapolitikája jelenti a legnagyobb kockázatot Magyarország biztonságára

A Facebookon reagált a miniszterelnök rádiós interjújára az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay szerint:

 

Miközben az agresszor Putyin egész Európát veszélybe sodorja atomerőművek támadásával, miközben tízezrek menekülnek a háborús pusztítás elől, Orbán Viktor újra és újra az orosz érdekek kiszolgálójaként nyilatkozik, a Magyarország biztonságát garantáló NATO és EU, továbbá az ellenzék ellen uszít. Ez így nem mehet tovább! A mi álláspontunk világos: békét akarunk, aminek záloga Putyin megállítása, az európai védelmi szövetség megerősítése, valamint az, hogy Magyarországot kiszabadítsuk Putyin érdekszférájából.


Orosz védelmi minisztérium: Az ukránok gyújtották fel a Zaporizzsjai atomerőművet

Igor Konasenkov vezérőrnagy azt nyilatkozta, hogy az erőmű február 28. óta orosz ellenőrzés alatt állt, de

 

tegnap este az erőművel szomszédos területen a kijevi nacionalista rezsim szörnyű provokációt kísérelt meg.

 

Konasenkov szerint tehát az ukránok gyújtották fel az erőművet.


Borrell: Katasztrofális következményei lehetnek annak, hogy Oroszország atomerőműveket támad meg

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője pénteki Twitter-üzenetében arra hívta a fel a figyelmet, hogy 

 

A zaporizzsjai erőművet ért tüzérségi támadás és az ebből eredő tűz egész Európát veszélyeztetheti. 

 

Blinken: Ha arra kerül sor, készen állunk rá, és meg fogjuk védeni a NATO-hoz tartozó tagállamok összes területét

Az amerikai külügyminiszter is részt vett a NATO tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán. Antony Blinken elmondta, hogy 

 

Oroszország Ukrajnával szembeni, provokálatlan, előre megfontolt agresszióját követően a NATO gyorsan, egységesen és határozottan fogott össze, és azonnal elindította a gyorsreagálású erőit a szövetség keleti részeibe.

 

Blinken hozzátette, hogy a NATO egy védekező erő, amely nem törekszik konfliktusra. De ha mégis arra kerül sor, 

 

készen állunk rá, és meg fogjuk védeni a NATO-hoz tartozó tagállamok összes területét.


Stoltenberg: A NATO nem részese az orosz–ukrán konfliktusnak, és nem akar háborút Oroszországgal

A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban az észak-atlanti szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal - jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában.

 

A tanácskozáson Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta: 

 

Oroszország Ukrajnával szembeni, provokálatlan, előre megfontolt agresszióját követően a NATO gyorsan, egységesen és határozottan fogott össze, és azonnal elindította a gyorsreagálású erőit a szövetség keleti részeibe. Ahogy a főtitkár is mondta, a mi szövetségünk egy védekező erő, nem törekszünk konfliktusra. De ha mégis arra kerül sor, készen állunk rá, és meg fogjuk védeni a NATO-hoz tartozó tagállamok összes területét.


Klicsko: Dicsőség lenne meghalni a hazáért

Dicsőség lenne meghalni a hazáért - mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak adott interjúban.

 

A profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok elmondta, hogy sok-sok katona mellett már nagyjából száz civil is meghalt a több mint egy hete tartó orosz támadásban. Kifejtette, hogy a legnagyobb kihívás a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott.

 

Mindeközben a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak. Az egész egy "horror" - mondta a kijevi polgármester.


Klicsko soha nem gondolta volna, hogy sikeres sportolói és politikusi karriert építve egyszer csak egy háborúban találja magát, de így van ezzel a többi kijevi is. Így például a napokban találkozott egy hegedűművésszel, egy sebésszel és egy színházi szakemberrel, akik szakmájukat feladva beálltak harcolni. Hangszer, szike vagy szövegkönyv helyett "gépkarabély van a kezükben", de "nincs más választásunk, meg kell védenünk az otthonunkat, a családunkat" - emelte ki Vitalij Klicsko, hozzátéve, hogy Kijev védői a szabadságért, a demokráciáért és az európai értékekért is harcolnak. (MTI)


ENSZ: Nem történt sugárzáskibocsátás az ukrajnai erőműnél

Az ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője szerint a zaporizzsjai atomerőműből nem szabadult ki radioaktív anyag az orosz támadást követően. Rafael Mariano Grossi főigazgató elmondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kapcsolatban állt az ukrán nukleáris szabályozó hatósággal és a zaporizzsjai erőmű személyzetével. Grossi elmondta, hogy a tűzben két ember megsérült a helyszínen. 

Grossi megerősítette, hogy az erőmű hat reaktora közül csak az egyik működik, a potenciáljának mintegy 60 százalékán.

(Al Jazeera)


47 civil áldozat Csernyihivben

47 ember vesztette életét az ukrajnai Csernyihiv városának egyik lakónegyedében a csütörtökön végrehajtott orosz légicsapásokban – közölték a regionális hatóságok.

 

Forrás: AP / MTI


Zelenszkij: Túléltük az éjszakát, ami megállította volna a történelem menetét

Ha a zaporizzsjai atomerőmű felrobbant volna az éjjel, akkor az a csernobili katasztrófának hatszorosa lett volna, mondta Volodomir Zelenszkij. Az ukrán elnök drámai hangvételú beszédét így kezdte: 

 

Túléltük az éjszakát, ami megállította volna a történelem menetét – Ukrajna történelméét, Európa történelméét.

 

Zelenszkij szerint az oroszok tudták, mit tesznek, a támadást terrorcselekménynek minősítette. Az orosz néphez szólva azt mondta, menjenek ki az utcákra, és mondják el a kormányuknak, hogy élni akarnak. A NATO országoktól azt kérte, hogy hozzanak létre repüléstilalmi övezetet a térségben, és további szankciókat követelt a „nukleáris terrorista állam” ellen.

 

Magyar idő szerint péntek 0 óra 30 perc körül Energodar polgármestere, Dmitro Orlov azt írta Telegramján, hogy több mint egy órája heves harcok folynak azért, hogy az oroszok behatolhassanak Európa legnagyobb atomerőművébe. A polgármester azt írta, hogy az ukrán csapatok egyelőre tartják a védelmet a kelet-ukrajnai városban. Már ekkor érkeztek olyan hírek, hogy tűz ütött ki az erőműben, amit aztán később meg is erősítettek az atomerőműből. Az oroszok folyamatos ágyúzása miatt egy ideig nem is tudták még megközelíteni a tűz eloltását.

 

Magyar idő szerint nem sokkal hajnal három előtt megkezdhették az tűzoltást az eltalált atomerőműben, a tűzoltók addigra tudtak bejutni a zaporizzsjai atomerőmű területére és megkezdhették az oroszok által eltalál épület oltását. Andrij Tuz, az erőmű szóvivője azt közölte, hogy nem észleltek radioaktív sugárzást.

 

Nem sokkal később a zaporizzsjai régió vezetője, Olekszandr Sztaruh a Facebook-oldalán azt írta, hogy az erőmű vezetésétől azt a tájékoztatást kapta, hogy egy oktatási épület és egy laboratórium gyulladt ki az orosz ágyúzás miatt. Ezeken kívül megsérült egy másik épület is, de ott nem keletkezett tűz. Az erőmű azt is közölte, hogy fennáll az erőmű nukleáris biztonsága.

 

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij, Ukrajna elnöke egész Európának üzent egy hajnali videóüzenetében, amit azután tett közzé, hogy az tűz ütött ki az atomerőműben. Zelenszkij szerint az orosz tankok hőkamerákkal vannak felszerelve, tehát tudták, hogy mire lőnek, és szerinte az oroszok további hasonló akciókat fognak végrehajtani.

 

„Európaiak, ébredjetek fel, könyörgöm! Mondjátok el a politikusoknak, hogy az orosz csapatok egy atomerőművet bombáznak Ukrajnában. Eddig soha egyetlen állam sem lőtt atomerőművekre, történelmünkben, az emberiség történetében ez az első alkalom, hogy a terrorista állam nukleáris terrorhoz folyamodik”

 

– mondta Zelenszkij, aki Csernobilt is megemlítette a videóban.

 

„Aki ismeri a Csernobil szót, tudja, micsoda szenvedést és áldozatot okozott az ott történt robbanás. Globális katasztrófa volt. Emberek százezrei küzdöttek a következményeivel. Több tízezer embert evakuáltak.”

 

Szerinte Oroszország nukleáris hamuval borítaná be egész Ukrajnát, ezért azonnal meg kell állítani az orosz hadsereget. 

 

„Ha robbanás történik, akkor mindennek vége. Európának vége. Akkor evakuálni kell Európát.”

 

(Cikkünk folyamatosan frissül. Nézzen vissza később is!)