Amerikai nagykövet Szegeden: Célunk, hogy kiálljunk az agresszió ellen, és hogy Vlagyimir Putyint felelősségre vonják

Helyre kell hozni a magyar-amerikai viszonyt, Vlagymir Putyint pedig felelősségre kell vonni, amiért megtámadta a demokratikus Ukrajnát – a többi között ezeket is elmondta a Szeged Televíziónak az amerikai nagykövet. David Pressman vibráló városnak tartja Szegedet, egynapos látogatásakor, a Botka László polgármesterrel folytatott megbeszélése után azt mondta, szeretné, hogy a városnak még több megállapodása legyen az Amerikai Egyesült Államokkal.
Gyurcsik Dóra

2023. március 30. 16:19

Amerikai nagykövet Szegeden: Célunk, hogy kiálljunk az agresszió ellen, és hogy Vlagyimir Putyint felelősségre vonják

 

– Orbán Viktor viccelődött az ön nevével (présembernek nevezte évértékelőjében – a szerk.), illetve Szijjártó Péter is azt mondta, hogy nem számít a véleménye (az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos magyar kormányzati kommunikációról – a szerk.). Mit gondol Amerika és Magyarország kapcsolatáról?

 

– A kapcsolat Magyarországgal fontos az Egyesült Államoknak. De most sok törődést és munkát igényel az, hogy helyrehozzuk a viszonyunkat. A két ország kapcsolata régre nyúlik vissza. Jelenleg azon kell dolgoznunk, hogy visszaállítsuk ezt egy normálisabb helyzetbe.

 

– Mi a véleménye arról, hogy a magyar kormány sokszor letette a voksát, kiállt Oroszország és Vlagyimir Putyin mellett?

 

– Olyan időket élünk, amikor közösen kell válaszoljunk Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójára. Ez a közös cél az, hogy kiálljunk az agresszió ellen, és az, hogy Putyint felelősségre vonják, amiért megtámadott egy demokratikus kormány vezette országot. Fontos döntéseket kell meghoznunk, ennek érdekében őszintén kell tárgyalnunk a magyar kormánnyal, miközben tiszteljük az ország külkapcsolatait, és azt, hogy Magyarország bizalommal van Oroszország felé. Szerintem ezek a tárgyalások a végén sikeresek lesznek.

– Mi a véleménye Magyarország külpolitikájáról? Jó irányba tart?

 

– Magyarország külpolitikája Magyarországé, és rá tartoznak azok a döntések, amiket meghoznak. Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatára koncentrálok, valamint arra, hogy a bennünket érintő problémákkal együtt nézzünk szembe. Nem akarok hírt csinálni a nézeteltéréseinkből a magyar kormánnyal, és abból sem, hogy a magyar kormánynak milyen nézetkülönbségei vannak az Európai Unióval. Vannak problémák, amiken közösen kell átküzdenünk magunkat, és ezeknek sokszor abnormális következményei vannak. Háború van a szomszédban. Most az összefogásnak, a megoldásoknak, és annak van itt az ideje, hogy kiálljunk Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója ellen. Ki kell állnunk a szövetségeseink mellett. Az Egyesült Államok és Magyarország között egy hosszú távú kapcsolat van, és ez egy olyan fontos időszak, amikor gondoskodnunk kell erről a kapcsolatról.

 

– Milyen benyomásokat szerzett Szegedről, miről tárgyalt Botka László polgármesterrel?

 

– Ez egy csodálatos hely. Egy napja vagyok itt, de azt biztosra mondhatom, visszatérek. Ez egy vibráló város, aminek kiváló kommunikációja van akár a kormánytisztviselőkkel vagy éppen a középiskolai és egyetemi diákokkal. A történelme rendkívüli, most is éppen egy csodaszép zsinagógában beszélgetünk. Szeretném, hogy a városnak több megállapodása is legyen az Egyesült Államokkal, ez egy olyan hely, amiből még többet szeretnék majd látni a jövőben.