Amerikai külügyminiszter: Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat

Ha az „orosz haderő egyetlen további tagja” belép Ukrajnába az Egyesült Államok, mind pedig európai szövetségesei súlyos válaszlépéssel reagál – ígérte Antony Blinken.
Cservenák Zoltán

2022. január 23. 22:16

Amerikai külügyminiszter: Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat

A CNN amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában Antony Blinken külügyminiszter kijelentette, hogy a jelenlegi patthelyzet megoldása Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik, és hangsúlyozta, hogy szerinte a diplomáciai út „előnyösebb”.

 

„Ebben a pillanatban a választás Vlagyimir Putyiné. Egyértelműen előnyösebb megoldásnak tartom a diplomáciát, a párbeszédet, annak eldöntését, hogy sikerül-e a kollektív biztonságot úgy építeni, hogy mindenki számára jó legyen” 

 

– mondta Bilken.

 

Blinken visszautasította azt az elképzelést, hogy jelenleg gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, mondván, hogy ezzel aláásnák a Nyugat azon képességét, hogy elrettentse az Ukrajna elleni esetleges orosz agressziót.

 

„Ami a szankciókat illeti, ezeknek az a céljuk, hogy elrettentsék az orosz agressziót. Így ha most beélesítjük őket, akkor elveszítik elrettentő hatásukat.”

 

 

A nyugati államok attól tartanak, hogy Moszkva újabb támadást tervez Ukrajna ellen, miután 2014-ben katonákat küldött a dél-ukrajnai Krímbe a félsziget bekebelezése érdekében. Oroszország tagadja, hogy ez lenne a szándéka, de közölte: kész katonai lépést végrehajtani, ha nem tesznek eleget a biztonsági követeléseinek.

 

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy Oroszország számára „katasztrofális” következményekkel járna, ha offenzívát indítana Ukrajna ellen. Antony Blinken pénteken Genfben tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a kialakult feszültségről. Mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

 

Az amerikai külügyminiszter vasárnap a CBS amerikai televíziónak is nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok kezei meg vannak-e kötve Ukrajnával kapcsolatban, mivel orosz támogatásra van szüksége az iráni nukleáris program visszaszorításáról szóló tárgyalásokon, Blinken úgy válaszolt: „A legkevésbé sem”.

(MTI)