Amerikai immunológus: Megvan a koronavírus lehetséges ellenszere

Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója augusztus végére ígérte a terápia forgalomba hozatalát.

2020. április 06. 03:45

Amerikai immunológus: Megvan a koronavírus lehetséges ellenszere

A Fox televíziónak adott interjújában Glanville kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amik képesek blokkolni a vírust.

„Egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, ami blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét”

– mondta az immunológus. A tüskék azok a korona alakú kinövések, amik a vírus felületén helyezkednek el és a szakértők szerint a vírus ezekkel hatol be az egészséges sejtekbe. A nevét is ezekről a korona alakú „csápokról” kapta.

Glanville doktor azt is elmondta, hogy az Ebola-járvány idején szintén antitestekkel sikerült gátat vetni a betegségnek. Álláspontja szerint az antitest-kezelés fordította meg az Ebola terjedését. „Az Ebola korábban halálos ítéletet jelentett, a betegségben szenvedők halálozási aránya 50 százalékos volt. Majd amikor a megfelelő semlegesítő antitest-terápia megszületett, a páciensek 94 százaléka meggyógyult”. Hozzátette, hogy „az Ebola veszedelmes válságból kezelhető betegséggé változott”.

Az orvos, akinek egyébként informatikai mérnöki végzettsége is van, elmondta, hogy

sok esetben az antitestekkel történő kezelés hatékonyabb, mint a vakcina, mert a vakcinának 6-8 hétre van szüksége a védettség kialakításához, míg az antitest félórán belül hatni kezd.

Példaként a légúti óriássejtes vírus (RSV) által okozott betegségek vagy a veszettség kezelését hozta fel. Leszögezte, hogy

„gyorsabban lehet antitestet kifejleszteni, mint vakcinát”.

Elmondta, abban bízik, hogy

az új antitest-kezelést már a nyáron ki lehet próbálni embereken is.

Glanville és munkatársai az eddigi kutatási anyagot átadják az amerikai hadseregnek, a Gates Alapítvány egyik vállalkozásának és néhány magánlaboratóriumnak. Ezek valamennyien tesztelik majd a kifejlesztett antitest hatékonyságát. Az orvos-mérnök Glanville augusztus végére ígérte a terápia forgalomba hozatalát.

Más lehetőségek

Közben Donald Trump amerikai elnök szombat délután a Twitteren újra közölte John Solomon oknyomozó újságíró információit. Ezek szerint Michigan is változtatott eddigi álláspontján és kérte a malária-ellenes szer szállítását a szövetségi kormányzattól. „A héten Nevada után a második demokrata párti kormányzó változtatott a véleményén” – olvasható a tweetben. 

A nemcsak malária, hanem olyan autoimmun betegségek, mint a lupusz vagy a reumatoid artritisz kezelésére is alkalmazott klorokin és hidroxiklorokin hatékonyságát vitatják, de egyre több helyen vetették be az Egyesült Államokban a koronavírus ellen. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) a héten engedélyezte is a kórházi alkalmazását. New Yorkban és New Jerseyben használják is, és más gyógyszerekkel együtt alkalmazva hatékonynak tűnik.