Amerikából jöttem – Brandt István olvasói levele

Most jöttem rá arra, hogy több hasonlóság is van Orbán Viktor és énközöttem. Ő is Amerikában volt július 4-én, és én is. Őt is meghívták a vendéglátói, és engem is. Amerikában engem is nagyon kevesen ismernek, és Orbán Viktort sem ismeri szinte senki.
Szegedi Tükör

2022. augusztus 21. 14:23

Amerikából jöttem – Brandt István
olvasói levele

Azért különbségek is vannak. Én saját pénzemen vettem meg a repülőjegyet, míg ő az adófizetők pénzén. Akikkel én beszéltem, azoknak nem fizettem egy árva centet sem, míg Magyarország miniszterelnöke azért beszélhetett a Konzervatív Unió rendezvényén (ami messze nem a Republikánus Párt), mert az előadás lehetőségét megvette neki az az amerikai lobbicég, amelyik százmillió forintokat kap a kormányunktól. Megint csak az adófizetők pénzéből.

 

Van más különbség is. Orbán Viktor nem beszélt sok mindenről, amiről mi igen. Ő nem említette, hogy mennyi pénzt szórt ki a választások előtt azért, hogy bebiztosítsa a választási győzelmét. Nem beszélt arról, hogy a világon nálunk haltak meg a legtöbben létszámarányosan a Covidban, hogy szétesett az egészségügy, az oktatás, hogy az iskolákban nincs már tanár, hogy az iskola csak növeli a társadalmi egyenlőtlenséget, míg máshol (Amerikában is) csökkenti, hogy a világon a legmagasabb nálunk az áfa, és a fejlett(ebb) országok közül a legrövidebb és a legalacsonyabb a munkanélküli segély, hogy a gáz árát hétszeresére emelte a kormány, és hogy pont kint tartózkodása idején hozta meg a parlament azt a világon egyedülálló döntést, hogy a védett erdőkben is lehet tarvágást végezni, ahová még újratelepíteni sem kell az erdőt.

 

Mert Amerikában nem lehet. Ott a nemzeti parkokban a fűrész csak akkor működik, ha egy kidőlt fa pont a túraútra esett, pedig a nemzeti parkok összterülete több mint kétszerese Magyarország területének (211 ezer négyzetkilométer).

 

A nemzeti parkok az ország megbecsült értékei, ezért őrzik, vigyáznak rájuk. Ahogy az állampolgáraikra is. Valahogy azt érzi az ember, hogy az az ország az állampolgáraiért van. Nem fordítva. Ott nem azért vannak a miniszterek, képviselők, az ország vezetői, hogy egy szűk elit az ország pénzét lopja el, helikopterről vadásszon, stadiont építtessen a kertje végébe vagy korrupciós jachton szelje a habokat – megint csak az adófizetők pénzéből.

 

Azt nem tudom, Orbán Viktor beszélt-e kint – ahogy ő nevezte – „kevert fajú” emberekkel, afroamerikaiakkal, kínaiakkal vagy spanyol ajkú bevándorlókkal. Én beszéltem. Mindenki nyitott és barátságos volt. Még ukrán anyukával is találkoztam, aki Herszonból költözött ki. Ő volt azon kevesek egyike, aki ismerte Orbán Viktor nevét. És nem dicsérte sem őt, sem Magyarország külpolitikáját. Sőt, nagyon nem. Én pedig csak mentegetőzni tudtam...

 

Amerikai barátaim mesélték, éltek olyan elnök idejében, hogy amikor külföldre mentek, úgy szégyellték magukat az elnökük miatt, hogy mindenkinek azt mondták, hogy ők kanadaiak – mert az angolt mindkét országban körülbelül ugyanúgy beszélik. De mit mondjunk mi, ha szégyenkeznünk kell hazánk miniszterelnöke miatt, helyett? Más országnak nem hivatalos nyelve a magyar...

 

Brandt István