Amerika Ukrajna legnagyobb támogatója, több fronton is támadnak az oroszok, csehek újabb fegyverszállítmányt küldenek az ukránoknak

Ez történt az orosz-ukrán háborúban ez almúlt néhány órában.
Vass Imre

2022. május 31. 08:45

Amerika Ukrajna legnagyobb támogatója, több fronton is
támadnak az oroszok, csehek újabb fegyverszállítmányt küldenek az ukránoknak

Egészen elképesztő összeget kaphat Ukrajna az Európai Tanácstól

Sorra kapja a nagyobbnál nagyobb támogatásokat Ukrajna, mely több mint három hónapja vív háborút az orosz haderővel.

 

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel a közösségi médián keresztül arról beszélt, hogy készek egy egészen hatalmas összeget felszabadítani Ukrajnának. Összesen 9 milliárd euróról van szó, aminek bőven lenne helye a háború sújtotta országban.

 

Megjegyezte, készen állnak arra, hogy átadják ezt az összeget az ukránoknak, amit egy erős és konkrét támogatásnak nevezett az ország újjáépítéséhez. Erről is megállapodás születhetett az EU vezetői között a hétfői brüsszeli csúcstalálkozón.

 

Az oroszok tüzérséggel támadtak lakóházakat és ammónia-csővezetéket is az éjjel

Az orosz erők ismét tűz alá vették az Ukrajna keleti részében lévő Harkiv megyeszékhelyű várost, a támadások következtében három polgári lakos sérült meg, köztük egy 16 éves fiú - közölte a Harkiv megyei ügyészség.

 

A hivatal hozzáfűzte, hogy valamennyi áldozatot kórházba szállították. Az ágyúzások következtében számos lakóházban és melléképületben keletkeztek károk. Az orosz csapatok tüzérségi fegyverekkel lőtték az északkelet-ukrajnai Szumi megye sosztkai, Oroszországgal határos járását is. Az ukrán állami határőrszolgálat közlése szerint a tüzérségi támadás körülbelül egy órán át tartott.

 

„A határőrök több, mint húsz lőszerrobbanást rögzítettek a határhoz közeli egyik település infrastruktúrájánál” – írta a határőrszolgálat a hivatalos honlapján közzétett jelentésében. Hozzátette, hogy az eddigi információk alapján személyi sérülés nem történt.

 

Szlavjanszk városa is brutális támadásra készül, Szeverodonyeck van viszont a legnagyobb gondban

Jóval sikeresebbnek bizonyul az orosz hadsereg donbasszi hadművelete, mint amikor egész Ukrajna ellen indítottak támadást.

 

Mivel kudarcot-kudarcra halmoztak, ezért március végén a Kremlben az a döntés született, hogy csak Donbassz ellen indulnak meg az orosz csapatok. Bár nagyon nehezen sikerült itt is kézzel fogható sikert elérniük, most már erősen elkezdtek előrenyomulni.

 

Luhanszk megye területén érződik ez a leginkább, amely a háború kezdeténél még 60 százalékban az ukrán kormány kezén volt, most már 10 százaléknál is kevesebb területet tudnak uralni. Az oroszok itt nagyon előretörtek, és sanszos, hogy el is foglalják a megyét.

 

Szeverodonyeck városa ilyen szempontból a kulcs, ha azt beveszik, akkor Luhanszk de facto elbukott, ugyanis ez az utolsó igazi erődje az ukrán hadseregnek. A várost az oroszok már körbevették és arról is lehetett hallani híreket, hogy be is hatoltak.

 

 

Ez az ország adta a legtöbb segítséget Ukrajnának

Az Egyesült Államok január végétől május végéig 43 milliárd eurót ajánlott fel Ukrajnának az oroszok elleni védekezésre. Az európai országok felajánlásai ehhez mérten aprópénznek tűnnek.

 

A Kiel Világgazdasági Intézet már az orosz-ukrán háború kitörése előtt is nyomon követte a szövetségesek hadászati, pénzügyi és humanitárius felajánlásait Ukrajnának. A nyilvántartásukat január 24-én indították, azon a napon, amikor több NATO tagország is katonai riadókészültséget rendelt el az orosz-ukrán határ menti katonai mozgósításra reagálva.

 

Most május végén is összesítették a felajánlásokat, a frissített listájuk már 37 országot tartalmazott, az EU-tagországok, illetve a G7-országok mellett Ausztráliát, Dél-Koreát, Törökországot, Norvégiát, Új-Zélandot és Svájcot is. Az adatbázis csak hivatalosan megerősített kormányzati felajánlásokat tartalmaz, tehát például a Nemzetközi Vöröskereszten, vagy más civil szervezeten keresztül Ukrajnába eljuttatott magánadományokat nem.

 

A listából kiderül: a legtöbb forrást eddig az Egyesült Államok ajánlotta fel Ukrajnának, a nemrég elfogadott második segélycsomaggal együtt már 43 milliárd eurónyi fegyverszállítmányt, pénzügyi forrást illetve humanitárius segélyt ígért a háború sújtotta országnak. Az EU-országok összesen 16 milliárd eurónyi segélyt ajánlottak fel, mintegy harmadát az amerikai adománynak.

 

Zelenszkij egységre szólította fel az EU-t és most nem bírálta Orbánt

Negyedórás beszédet intézett az uniós állam- és kormányfőknek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-csúcs elején. A tagállami vezetők ezzel nyitották meg az Ukrajnáról szóló egyeztetésüket, amely várhatóan az éjszakai órákba nyúlik majd.

 

Zelenszkij beszédében megköszönte az eddigi segítséget és szankciókat, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a hatodik csomag élesítése is nagyon fontos lenne. Elmondta, hogy amikor április 8-án az EU elfogadta az ötödik csomagot, 169 gyermek áldozata volt az orosz agressziónak - ma 243. 52 nappal ezelőttig 928 oktatási intézményt bombáztak le az oroszok, ez a szám 1888-ra emelkedett. Április 8-ig kevesebb, mint ezer rakétatalálat ért ukrán célpontot, most már 1600 ez a szám.

 

Metsola: ez reményt ad Ukrajnának

Az uniós tagjelölti státusz megadása nem megy egyik napról a másikra, de valódi perspektívát jelent és reményt ad Ukrajnának - jelentette ki Roberta Matsola, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek soron kívüli, kétnapos tanácskozásán hétfőn.

 

Roberta Matsola az EU-csúcs megkezdését követően, az Európai Tanács épületében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a tagjelölt státusz megadása megnyitja az unió kapuit Ukrajna előtt, az ország ugyanis részt vehet a különböző programokban, valamint teret és időt kap a szükséges reformok végrehajtására.

 

Ukrajnának most reményre és perspektívára van szüksége, különben rákényszerítjük Kijevet, hogy más partnert keressen - fogalmazott.

Kijelentette: a tagjelölti státusz országokat képes átalakítani, ahogyan ez Albánia és Észak-Macedónia esetében is történt. Ez utóbbi két országnak az Európai Unió a bővítési folyamatot tekintve valódi válaszokkal tartozik - emlékeztett.

 

Az uniós bővítéssel kapcsolatban Metsola azt hangoztatta, hogy a jelenlegi időszakban az európai uniónak „a liberális demokráciák zászlaját lobogtatva” a demokrácia valódi védelmezőjévé kell válnia.

 

 

Putyint csak a bosszú érdekli Margaret Thatcher volt külügyi tanácsadója szerint

Nile Gardiner, Margaret Thatcher egykori külügyi tanácsadója szerint Vlagyimir Putyin „egy nagyon dühös ember”, aki csak a bosszúra gondol sorozatos ukrajnai kudarcai után.

 

Gardiner az Express.co.uk-nak nyilatkozott az orosz-ukrán háborúról, ott tette a fenti kijelentést az orosz vezetőről. Elismerte azonban, ennek ellenére nem gondolja, hogy Putyin atomfegyverekhez nyúlna: „Az orosz retorika az atomfegyverek bevetéséről a megfélemlítést szolgálja. Klasszikus orosz propaganda: fenyegetésekkel igyekeznek megosztani a nyugati szövetséget.”

 

Ukrajna orosz megszállása több mint három hónapja kezdődött, azóta több ezer helyi katona és civil vesztette életét és több mint nyolcmillióan hagyták el az országot. Az ukrán sereg azonban komoly ellenállást tanúsít, becsléseik szerint kb. húszezer orosz katona vesztette életét a háborúban és a hadsereg több vezetőjét is megölhették.

 

Csehország újabb fegyvereket szállíthat az ukránoknak

Csehország eddig több mint 3,5 milliárd korona, azaz mintegy 56 milliárd forint értékben küldött hadianyagot Ukrajnának, hogy védekezni tudjon az orosz támadás ellen – jelentette ki Jana Černochová cseh védelmi miniszter. A tárcavezető közölte, hogy a közeljövőben újabb fegyverszállításra tesz javaslatot a kormánynak mintegy 600-700 millió korona értékben. Biztonsági szempontokra hivatkozva a védelmi minisztérium nem hozza nyilvánosságra, hogy pontosan milyen nehézfegyvereket szállít Ukrajnában.

 

Jana Černochová cseh védelmi miniszter egy hétvégi televíziós vitaműsorban közölte, nagyon szívesen bemutatná, hogy a tárca miként használja az adófizetők pénzét, de a jelenlegi háborús helyzetre való tekintettel ez nem túl biztonságos, ezért az Ukrajnába szállított fegyvernemekről csupán annyit árult el, hogy a szállítmányok között nehézfegyverek is voltak.

Címlapon

mutasd mind