Amerika továbbra is támogatja Ukrajnát, Irán elismerte a drónok szállítását az oroszoknak, a törökök dolgoznak a gabonaszállítás újraindításán

Ez történt az orosz-ukrán háború szombati napján. Olvassák el hírösszefoglalónkat.
Vass Imre

2022. november 05. 22:25

Amerika továbbra is támogatja Ukrajnát, Irán elismerte a
drónok szállítását az oroszoknak, a törökök dolgoznak a gabonaszállítás
újraindításán

Az amerikaiak szerint azt fognak adni Ukrajnának, amire annak szüksége van

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) által bejelentett újabb ukrajnai katonai segély tükrözi a háború fejleményeiből fakadó ukrán szükségleteket – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője egy sajtóbeszélgetésen.

 

Kifejtette, hogy a háború kezdete óta van egyfajta fejlődés a katonai képességeket érintő ellátásban, ahogyan a hadszíntéren az események is változtak. Jelenleg a fókusz a légvédelmi képességeken van, ezért a pénteken bejelentett, az úgynevezett Ukrajnai Biztonságtámogató Kezdeményezés keretében nyújtott csomagban szerepel felújított Hawk légvédelmi rakétarendszerek szállítása is.

 

Kirby hozzátette, hogy más országok hasonlóképpen igazítják szállításaikat az ukrán igényekhez, így Spanyolország és Franciaország szintén az ukrán légvédelmi képességek erősítésére fektet hangsúlyt. Megjegyezte: nem lehet előre megmondani, milyen irányba mennek a harci cselekmények, de szinte napi kapcsolatban vannak az ukrán féllel, hogy úgy módosítsák a segítségnyújtást, ahogyan a leginkább hozzájárul ahhoz, hogy az ukrán erők sikereket érjenek el a hadszíntéren.

 

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok katonai segítségnyújtási parancsokságot létesít Németországban az ukrajnai fegyverszállítások és katonai kiképzés irányítására. A Pentagon szóvivője azt is közölte, hogy újabb 400 millió dolláros katonai segélyről is döntés született Ukrajna számára.

 

Üzent Putyinnak a román külügy: nincsenek területi követeléseik Ukrajnával szemben

Románia támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül – teszik hozzá.

 

Nemrég a sajtó beszámolt beszámolt Putyin szavairól, amelyek szerint Lengyelország és még néhány ország még mindig nem mondott le arról, hogy visszaszerezze Ukrajnától a korábban elcsatolt területeit.

 

Ezeket a területeket erőszakkal adta át Magyarország, Románia és Lengyelország. Ezek teljesen különböző helyzetek. (...) Néhány embernek Ukrajnában el kellene gondolkodnia ezen” – hangsúlyozta Putyin.

 

Erre reagált szombaton a román külügyminisztérium, mivel a Bogdan Aurescu vezette tárca szerint az orosz elnök kijelentései azt a hamis képzetet keltik, hogy Romániának területi követelései lennének Ukrajnával szemben, ez pedig egyáltalán nincsen így. A román külügy közleménye továbbá hozzáteszi, hogy Románia támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

 

Irán beismerte, hogy szállított drónokat Oroszországnak

Irán első alkalommal ismerte be szombaton, hogy szállított pilóta nélküli repülőgépeket Oroszországnak, de hangsúlyozta, hogy ez az Ukrajna elleni háború előtt történt, amelyben Moszkva – ukrán beszámolók szerint – erőművek és polgári infrastruktúra elleni támadásokra használta őket.

 

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte, hogy „néhány” drónt szállítottak Oroszországnak, mielőtt az orosz erők február 24-én megtámadták Ukrajnát. A külügyminiszter tagadta, hogy Teherán továbbra is szállítana drónokat Moszkvának. 

 

„Egyes nyugati országok nagy hűhót csaptak amiatt, hogy Irán rakétákat és drónokat szállít Oroszországnak, hogy segítse az Ukrajna elleni háborúban – ebből a rakétákra vonatkozó hivatkozás teljességgel hamis” – idézte Amirabdollahiánt az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. 

 

Ukrajna az elmúlt hetekben a polgári infrastruktúra – egyebek mellett erőművek és gátak – elleni dróntámadásról számolt be, amelyekben iráni gyártmányú, Sahíd-136 típusú drónokat vetettek be. 

 

Az IRNA szerint az iráni külügyminiszter közölte: Teherán és Kijev megállapodtak, hogy két héttel ezelőtt megvitatják az iráni drónok bevetését, de az ukránok nem jelentek meg a megbeszélt találkozón. 

 

A minisztérium a február 24-én Ukrajna ellen indított orosz katonai agressziót a nemzetközi jog, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritása „súlyos és brutális megsértésének” tekinti.

 

Washington: Oroszország meg akarja fagyasztani Ukrajnát

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg Oroszországot, hogy „meg akarja fagyasztani” Ukrajnát, mivel nem tudott nyerni a csatatéren. Erről Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt a G7-ek külügyminisztereinek németországi találkozóját követően. Mint mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy mivel nem tudta erőszakkal elfoglalni Ukrajnát, más eszközökkel próbálja behódoltatni a megtámadott országot. Blinken utalt arra, hogy Oroszország többször támadta meg az ukrán energia-infrastruktúrát rakétákkal és robbanó drónokkal, miközben Kijev erői benyomultak a korábban Moszkva által ellenőrzött kelet- és dél-ukrajnai területekre.

 

A világ leggazdagabb országainak vezető diplomatái megállapodtak egy olyan támogatásról, amely segíthet Ukrajnának az Oroszország által megrongált infrastruktúra újjáépítésében.

 

Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkijjel, és megerősítette, az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát. Sullivan a kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: Ukrajnának „sürgősen szüksége van hatékony légvédelemre a mostani kritikus helyzetben”. A Pentagon bejelentette, hogy finanszírozni fogja a T-72-es harckocsik és a Hawk föld-levegő rakéták felújítását az Ukrajnának szánt 400 millió dolláros biztonsági támogatási csomag részeként.

 

 

ORFK: csaknem 12 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6237-en léptek be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5477-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

 

Vonattal 194 ember - köztük 65 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

 

Az ukrajnai gabonaegyezmény meghosszabbításán dolgoznak a törökök

Törökország a november 19-én lejáró isztambuli gabonaegyezmény meghosszabbítására összpontosít - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalának kommunikációs igazgatósága, miután a török államfő Isztambulban fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt.

 

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői július végén írták alá a háború sújtotta Ukrajna gabonakivitelére vonatkozó megállapodást. A globális élelmezésbiztonságot szavatoló dokumentumcsomag augusztus 1-jén lépett hatályba.

Moszkva a múlt hét végén felfüggesztette az egyezményben való részvételét, miután Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz flotta hajóit és civil tengeri szállítóeszközöket. Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást az ukrán fegyveres erők hajtották végre, brit segédlettel.

 

Szerdán az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy Oroszország ismét részt vesz a megállapodás végrehajtásában, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott.

 

Jens Stoltenberg péntek este hivatalos Twitter-fiókján is megköszönte Erdogannak - mint fogalmazott - az egyezmény folytatásának biztosításában betöltött létfontosságú szerepét.