Amerika szakértelemmel és pénzzel is támogatja az ukránokat

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. szeptember 8-án este.
Garai Szakács László

2022. szeptember 08. 22:24

Amerika szakértelemmel és pénzzel is
támogatja az ukránokat

Washingtonban mindenki elkötelezett Ukrajna területi egysége mellett

Az Egyesült Államok folytatja az ukrán haderő tagjainak németországi kiképzését – közölte a Nemzeti Gárda hivatalát vezető tábornok csütörtökön Washingtonban. Daniel R. Hokanson tábornok egy sajtóeseményen elmondta, hogy olyan fegyverekre és képességekre helyezik a hangsúlyt a felkészítés során, amelyekről az ukrán fél úgy gondolja, a leghatékonyabban tudnak hozzájárulni országuk védelméhez. 

 

A kérdésre válaszul felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok 2014 óta, a Krím félsziget orosz elcsatolása óta szoros kapcsolatban áll az ukrán hadsereggel és légierővel, együtt mérték fel, hogy milyen képességeket kell fejleszteni, mi az, amivel korábban nem rendelkezett az ország, és hogy milyen kiképzési feladatokra van szükség.

 

Egy másik csütörtöki sajtóbeszélgetésen John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács fehér házi kommunikációs koordinátora is megerősítette az Egyesült Államok teljes elkötelezettségét Ukrajna területi szuverenitásának támogatása mellett. A szóvivőt arról kérdezték, hogy az Egyesült Államok nem számol-e azzal, hogy az európai országokban fellépett nehézségek és lakossági elégedetlenség miatt csökkenni fog az elkötelezettség Ukrajna mellett. John Kirby azt mondta, hogy az európai szövetségesek belügyeiről ők tudnak nyilatkozni, de az Egyesült Államok elnöke elkötelezett annak érdekben, hogy megőrizzék az Ukrajna támogatásában kialakult egységet, és az jelenleg az európai vezetők körében szilárd. Az ennek érdekében tett amerikai törekvések részeként említette, hogy márciushoz képest megduplázták a szállításra ígért cseppfolyósított földgáz mennyiségét, ami most 30 milliárd köbméter, emellett Washingtonból úgy látják, hogy a földgáz-tárolók feltöltöttségét tekintve is jól állnak Európa egyes országai.

 

Szerdán egy sajtóértesülés jelent meg, miszerint az amerikai védelmi minisztérium részletes elemzést és útitervet dolgoz ki arra, hogy miként tudja közép- és hosszú távon támogatni Ukrajna fegyveres erejét. A fegyverszállítási ajánlatot is tartalmazó dokumentumot hamarosan Kijevben is bemutatják.

 

A CNN-nek szerdán egy magas rangú védelmi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy az elemző munkát az Egyesült Államok egyesített vezérkari főnökségének elnöke, Mark Milley tábornok irányítja, és az az Ukrajnának már átadott, illetve megígért több milliárdos katonai segítségre alapoz.

 

A közlés szerint vizsgálják az ukrán fegyveres erők jövőjét, azt, hogy „minek van értelme”, valamint azt is, hogy az Egyesült Államok milyen célt kíván elérni Ukrajna katonai eszközökkel való ellátottsága terén közép- és hosszútávon. Az Egyesült Államok elhúzódó konfliktusra számít, és a háborút követő öt évre is készít elemzést Ukrajna haderejét illetően.

 

Az értesülés szerint az amerikai katonai szakértők együttműködnek az ukránokkal a tervek kidolgozásában, és, ha azokat Joe Biden amerikai elnök elfogadja, akkor az eredmény több éves fegyvereladási megállapodás lehet, valamint egy hosszútávú katonai képzési program.

 

A név nélkül nyilatkozó magas rangú katonai tisztségviselő arról is beszélt, hogy az elemzés egy-két hónapon belül elkészül, és ebben Ukrajna szempontjai meghatározóan szerepelnek majd, valamint az elemzés tartalmát folyamatosan hozzáigazítják az ukrajnai háború alakulásához.

 

Az Egyesült Államok külügyminisztere váratlanul Kijevbe repült, fontos támogatást jelentett be

Antony Blinken csütörtökön Kijevben bejelentette, hogy Washington több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt katonai segítséget Ukrajnának és tizennyolc másik európai országnak.

 

– Tájékoztattam Zelenszkij elnököt, hogy az elnök adta felhatalmazásomnak megfelelően 2022 szeptemberétől engedélyeztem a huszadik fegyver- és felszereléscsomagunkat Ukrajnának. Ez a 675 millió dolláros csomag további fegyvereket, lőszereket és felszereléseket tartalmaz az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készletéből. Ezen túlmenően a külügyminisztérium tájékoztatta a kongresszust azon szándékunkról, hogy további 2,2 milliárd dollárt kívánunk hosszú távú, külső katonai finanszírozásra fordítani Ukrajna és tizennyolc szomszédja biztonságának megerősítésére. Olyan NATO-tagokról és regionális biztonsági partnerekről van szó, amelyek esetében a legnagyobb az orosz agresszió kockázata. A mai bejelentés után az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek összege körülbelül 15,2 milliárd dollár a Biden-adminisztárció hivatalba lépése óta – áll Blinken közleményében, amelyet az ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után adott ki.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy Blinken előre nem bejelentett látogatásra érkezett csütörtökön az ukrán fővárosba.

 

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint Zelenszkij a megbeszélés után kijelentette, hogy az amerikai külügyminiszter küldöttségének látogatása fontos jelzés és „garancia arra, hogy Ukrajna vissza tudja szerezni ideiglenesen megszállt területeit”.

 

– A delegáció látogatása fontos jelzés számunkra, megerősíti azt a nemzetközi összefogást, amely Ukrajna szabadságáért, a demokráciáért, a népünkért, az emberekért, a földünkért indult az Oroszország agressziójával szembeni háborúban. Hálásak vagyunk ezért a jelzésért, a jelentős támogatásért, amelyet naponta nyújtanak. Ezek nagyon fontos jelzések, amelyek azt jelzik, hogy az Egyesült Államok velünk van. Számunkra ez a garancia arra, hogy vissza tudjuk szerezni a területeinket – mondta az ukrán elnök.

 

Az államfő köszönetét fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek, a teljes amerikai elnöki adminisztrációnak és az amerikai kongresszus képviselőinek is Ukrajna támogatásáért.

 

Közben Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukránok már több mint 700 négyzetkilométert foglaltak vissza a harkivi és déli országrészekben. Szavai szerint jelenleg az ukrán katonai egységek Harkiv irányában csaknem 50 kilométeres mélységig behatoltak az ellenséges védelmi vonalak mögé, és több mint húsz települést foglaltak vissza eddig. Hangsúlyozta, hogy a műveletek még folytatódnak.

 

Az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár sajtószolgálata pedig arról adott hírt, hogy megsemmisítették az orosz erők egy megerősített állását Herszon megyében. „A 120 milliméteres aknák tüze hatására az orosz megszállók lelassították offenzívájuk ütemét, és elhagyták pozícióikat” – írták a sajtóközleményben.