Az Egyesült Államok is ízelítőt kapott a magyar sajtószabadságból: számos nagy amerikai lap újságíróját nem engedték be a CPAC-ra

A Vice azt írja, hogy az összes amerikai újságírótól megtagadták a belépést a konferenciára.
Kékes Viktória

2022. május 20. 11:30

Az Egyesült Államok is ízelítőt kapott a magyar sajtószabadságból: számos nagy amerikai lap újságíróját nem engedték be a CPAC-ra

Második napja tart az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának magyar, jóval szerényebb változata a CPAC Hungary.

 

Amint arról beszámoltunk, a rendezvényen egyetlen befolyásos republikánus politikus sem vesz részt, pedig a szervezők Donald Trumpot és Marine Le Pent is meghívták. Még Orbán Viktor nagy barátja, a Fox News rasszista megnyilvánulásairól elhíresült műsorvezetője Tucker Wilson, és Nigel Farage euroszkeptikus brit politikus sem jelent meg személyesen (videóüzenetet küldtek), így lemaradtak arról is, amikor a magyar miniszterelnök ingyen és bérmentve megosztotta a megjelentekkel a magyar jobboldal sikerének 12 pontját. 

 

Az illusztris vendégek hiányának ellenére az amerikai sajtó kíváncsi volt a rendezvényre - de hiába. A Telex szúrta ki a Vice cikkét, amiben azt írják, rajtuk kívül a Rolling Stone, a Vox Media és a New Yorker sem jutott be a konferenciára, annak ellenére, hogy az Amerikai Konzervatív Unió (az „igazi” CPAC szervezéséért felelős szervezet) korábban arról biztosította őket, hogy részt vehetnek azon. Olyan „marginális” médiumok, mint pl. a Guardian és a Reuters Twitterükön írtak arról, hogy nekik sem sikerült bejutni a Bálnába.

 

Az ACU a magyar szervezőket, azaz a csak idén két milliárd forintnyi közpénzből gazdálkodó Alapjogokért Központot tették felelőssé - ők utasították el ugyanis az újságírók akkreditációját. 

 

A Telex úgy tudja, a „nyugati sajtó” képviselői közül egyedül az AFP fotósának sikerült bejutnia, és neki is csak hosszas kérlelést követően. Az biztos, hogy jó kis ízelítőt kaphattak most abból, milyen ma Magyarországon a sajtószabadság helyzete, és miért tekintik a magyar miniszterelnököt a sajtószabadság ellenségének.