Amennyiben a hatalom újra keménykedik, 300 tanár azonnal beszünteti a munkát

Névre szóló levelet írt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet a budapesti tankerületek valamennyi vezetőjének. Ebben azt írják, amennyiben újabb retorzió éri a tiltakozó tanárokat, háromszázan azonnal beszüntetik a munkát.
Vass Imre

2022. október 19. 14:23

Amennyiben a hatalom újra keménykedik, 300 tanár azonnal
beszünteti a munkát

„Mi, több iskola tanárai, szolidaritást vállalunk, az eljárást elítéljük, és kiállunk megfenyegetett és elbocsátott tanártársaink mellett. Ha újabb retorzió ér kollégát, iskolát, mintegy 300 pedagógus azonnali munkabeszüntetéssel válaszol erre, így vállalva szolidaritást az összefogásban résztvevő pedagógusokkal, intézményekkel.”- áll az elküldött levélben.

 

Mint a szervezet írja, „sajnálattal tapasztaltuk, hogy Ön és tankerületi igazgató társai 2022. október folyamán beosztottaik figyelemfelhívó akcióit munkaügyi-fegyelmi kérdésként kezelték, számos esetben a rendkívüli felmentés lehetőségével fenyegették meg, öt esetben pedig elbocsátották az Önök által foglalkoztatott tanárokat.” 

 

A véleménynyilvánítás és a munkavállalói érdekek védelmében való együttes fellépés, ezen belül a munkabeszüntetés mindenkit megillető alkotmányos alapjog, amit Magyarországon a kormány törvényben korlátozott a pedagógusok kárára. Ezért voltak kénytelenek a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni. – írják a levélben a pedagógusok. 

 

„A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak.” - áll a levélben.

 

A szervezet szerint a tankerületek fenyegetőzései miatt nincs mód a tárgyalásokra és megakadályozzák a konstruktív együttműködés lehetőségét. Azonban bíznak abban, hogy elkezdődhet a párbeszéd és sikerül mindenki számára megfelelő megoldást találni. 

 

Hozzáteszik, a pedagógusok elbocsátása a tanulók oktatási jogát súlyosan korlátozzák és veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését. 

A Tanárok a Tanárokért várja további tanárok jelentkezését, akik részt vennének a szolidaritási akcióban, ha még egy tanárt súlyos retorzió érne a tiltakozások miatt.