Állványokat hoz a nyuszi: húsvét után indul a palotafelújítás

Húsvét után felállványozzák Szeged legszebb szecessziós épületét, két hónapra bezár a Reök-palota. Kiállításokat nem rendeznek, de a szobaszínházban lesz néhány előadás. Húszmillió forintból teljesen megújul az épület homlokzata.

2018. március 31. 18:46

Állványokat hoz a nyuszi: húsvét után indul a palotafelújítás

Tíz évvel ezelőtt adták át a felújított Reök-palotát. Szeged legszebb szecessziós épületének homlokzatába azonban mára alaposan belemart az idő vasfoga. Az, hogy a palota homlokzata újból tatarozásra szorul, néhány éve már kiderült, mert itt is, ott is elkezdett hullani a vakolat a gyönyörű épületről.

Szeged közgyűlése tavaly júniusban döntött arról, hogy 20 millió forint plusztámogatást kap az intézmény az elmúlt évtizedben megkopott külső homlokzatot felújítására. A kiállítóház vezetői akkor úgy döntöttek, a munkálatok csak az idén tavasszal kezdődhetnek meg, hogy azok ne zavarják a jubileumi év nagyszabású kulturális rendezvényeit.

– A húsvéti ünnepeket követően kezdődik meg a palota külső homlokzatának felállványozása. Ezt követően két hónapra be is zár a kiállítóház. A munkálatok nagy porral járnak, ezért nem tudunk kiállításokat szervezni ebben az időszakban, ráadásul tíz év után az épület belseje is átesik egy tisztasági festésen – tudtuk meg Fábián Barbarától.

A REÖK búcsúzó sajtóreferense azt is elmondta – cikkünk megjelenése után nem sokkal kezd új munkahelyén a fővárosban, innen is kívánunk neki sok szerencsét; a szerk. –, a rekonstrukció ideje alatt sem áll meg teljesen az élet az intézményben. Áprilisban például bábelőadással, szobaszínházzal és a Festői szerelmek című sorozat újabb előadásával is várják a szegedieket.

A kéthónapos kényszerszünetet követően a kívül-belül megfiatalodott palota június 1-jén nyit ki a szegedi fesztiválnyár egyik legnagyobb kulturális eseményével, a 17. Táblaképfestészeti Biennáléval, amelyet több mint egy hónapig láthatnak majd a szegediek és a város vendégei.