Állnak az egyetemi beruházások, de Fendler Judit kancellár nem aggódik

Az építőipari anyagok és a munkaerő drágulása miatt lelassultak Szegedi Tudományegyetemen folyó fejlesztések. Ez érinti a Vasas Szent Péter utcai volt SZTK épületét, a régi Sebészeti Klinikát és a Művészeti Kart is.

2020. február 20. 20:19

Állnak az egyetemi beruházások, de Fendler Judit kancellár nem aggódik

Fendler Judit kancellár bízik benne, hogy három-négy hónapon belül megoldódnak a finanszírozás kérdései és elkezdődhetnek az építkezések. A jelentős beruházásokat négy-öt éve kezdték el tervezni, akkor hagyta jóvá a kormányzat a költségvetésüket, most mindenütt forráshiány van, mert az építőipari árak 80–100 százalékkal nőttek azóta. Az építkezéseknek 2022 végéig be kell fejeződni, mert akkor zárul az uniós támogatási ciklus.

(fotók: Szabó Luca)

Az egyetem ezekre már érvényes közbeszerzést bonyolított le. Más városok és más egyetemek fejlesztési projektjei lényegesen hátrább tartanak, állítja a kancellár. Van, ahol még ki sem írták a közbeszerzést. Ahol nincs esély a fejlesztések 2022-es befejezésére, ott a kormány valószínűleg az uniós támogatást olyan projektekre csoportosítja át, amelyek elkészülhetnek. Ebbe a sorba tartozik a zeneművészeti kar épületének a felújítása is, amelyre van forrás, de az valószínűleg kevés lesz, ezért a munkák kezdetéről még nem döntöttek.

A jogi kar épületének felújítására 2018-ban kapott 600 millió forintot az egyetem, de kiderült, hogy nagyobb munkára van szükség, amire tavaly tavasszal további 1 milliárdot ítélt oda a kormány. Tavaly őszre a beruházási ügynökséggel közösen el is készítették a terveket. Az épület már nem életveszélyes, használható, de a kancellár úgy véli, nem lenne ésszerű, ha az oktatás visszaköltözne a Magyar Ede térre, mert a felújítás miatt úgyis ki kell majd üríteni az épületet.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!