Allergiás tüneteket okozhatnak a pázsitfűfélék

A következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának gyors emelkedése várható, így az erre érzékenyeknél az allergiás tünetek megerősödhetnek - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai közleményében.
Vass Imre

2022. május 04. 18:37

Allergiás tüneteket okozhatnak a pázsitfűfélék

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívta a figyelmet arra, hogy most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége.

 

Ugyanakkor a Központ azt ajánlja, hogy fűnyírást, kaszálást allergiás ember lehetőleg ne végezzen, és a közelében se tartózkodjon. Amennyiben ez nem megoldható, akkor viseljen maszkot. A lakásban a gyakori és nedves portörlés ajánlott.

 

Mint írták, magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben.

 

Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak: asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet. Az allergiásoknak és az asztmásoknak azt javasolják: a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Címlapon

mutasd mind