Államosítani akarja a kormány a szakrendelőket és a háziorvosi praxisjogok kezelését

Erről Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferencián.
Kékes Viktória

2022. június 30. 10:23

Államosítani akarja a kormány a szakrendelőket és a háziorvosi praxisjogok kezelését

A Népszava arra emlékeztet, hogy az alapellátás irányításának átvétele nem teljesen váratlan: Pintér Sándor két héttel ezelőtt egy zártkörű állománygyűlésen (többek között) arról beszélt, hogy az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére készülnek.

 

Takács Péter az Egészség-gazdaságtani konferencián tartott előadásában megerősítette, hogy újabb központosításra készül a kormányzat az egészségügyben.

 

Az egészségügyi államtitkár ismertette a kitűzött célokat is:

  1. Az egészségben eltöltött életévek számának növelése,
  2. A lakóhelyközeli ellátások erősítése,
  3. Felkészülés a várható világjárványokra.

 

Takács Péter a célok elérése érdekében hozott, konkrét intézkedéseket is felsorolt:

  • az egészségfejlesztési irodák megerősítése,
  • visszakapják a Bokros-csomag idején elvesztett jogosítványaikat a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok,
  • a kisvárosi kórházakat pedig járási egészségközpontokká alakítják.

 

Takács hozzátette, hogy ehhez át kell alakítani egy kicsit az alapellátást is. Elmondása szerint most a széttöredezett háziorvosi rendszernek az önkormányzatok az urai, s van olyan pontja az országnak, ahol pénzhiány miatt gyakorlatilag elérhetetlen az alapellátás. Mivel a kormányzat számára ez vállalhatatlan, terveik között szerepel

 

a körzethatárok módosítása, a feladatellátási szerződések megkötése az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül létrehozott úgynevezett praxiskezelőhöz kerülne.

 

Az államtitkár szerint a praxisjog mostanra amúgy is kiüresedett, az érintett szereplők mindegyike elégedetlen vele, ezért valódi koncessziós és vagyonértékű joggá alakítanák át. Azt egyelőre kérdésesnek tartja, hogy mi legyen az önkormányzatok által működtetett szakrendelőkkel. Takács Péter szerint most vizsgálják, hogy a nagyobbak fenntartása is az OKFŐ hivatalához kerüljön, de hangsúlyozta, erről még nincs döntés.