Állami segítség nélkül az év végére óriási bajba kerülhet Miskolc

Veres Pál polgármester egy interjúban azt mondta, az állam segítsége nélkül, az elszabaduló energiaárak miatt a város az alapellátásokat, például a bölcsődét, az óvodát, a szociális és egészségügyi ellátás, a közétkeztetés, valamint a tömegközlekedést sem tudja biztosítani.
Vass Imre

2022. október 10. 20:11

Állami segítség nélkül az év végére óriási bajba kerülhet
Miskolc

A polgármester a Szabad Európának elmondta, idén 5 milliárdos többletkiadással számolnak, ami jövőre már 15 milliárd forint lesz. Spórolni próbálnak, de ezt a brutális áremelkedést nem tudják ellensúlyozni óvodák összevonásával és intézmények összevonásával. Ezzel maximum 3 milliárd forintot tudnak megtakarítani. Szerinte ezt a helyzetet külső segítség nélkül nem lehet megoldani. 

 

Elmonda, a kormánynak szerdáig kell elküldeniük, hogy milyen többletköltségek terhelik az önkormányzatot és az önkormányzati cégeket, és milyen takarékossági intézkedéseket tettek. 

 

A polgármester abban reménykedik, hogy kapnak támogatást az alapvető feladatok ellátására, mert különben akár le is állhatnak.

 

 

A polgármesterek Orbán Viktornak írt levelével kapcsolatban Veres Pál azt mondta, azért nincs az aláírók között, mert úgy gondolja, most a kormányzattal folytatott tárgyalásokra kell a hangsúlyt fektetni.

 

A település áramszerződése az év végig szól, de már most háromszorosára emelkedett az ára. A jövő évre pedig legalább tízszeres emelkedésre számítanak.

 

A gázért már október óta többet kell fizetnie Miskolcnak, eddig köbméterenként 150-160 forintot került az energiahordozó ára, most pedig az új szerződés keretében 1 030 forintos árajánlatot kaptak. A gázár brutális emelkedése fájdalmasan érinti Miskolcot a tömegközlekedés szempontjából is, mert buszaik többségét CNG-gázosra cserélték, a 130-ból 75 ilyen, így ezek üzemeltetése is sokszorosára drágult. Kénytelenek voltak forgalomból kivont dízelbuszokat visszaállítani, hogy spórolni tudjanak – mondta a polgármester. Szintén közel tízszeresére 3300 forintról 31 ezer forintra drágult a távhő ára. 

 

Összességében év végéig 4,5-5 milliárddal, jövő októberig pedig becsléseik szerint nagyjából 15 milliárddal drágul a rezsi Miskolcon, miközben a város teljes éves működési költségvetése negyvenmilliárd forint.

 

 

Az önkormányzat próbál spórolni intézményeket zárnak be, vagy vonnak össze. Ennek következtében bezárják a tanuszodát, a sportcsarnokot, fiókkönyvtárakat, művelődési házakat. A tervek szerint a népszerű barlangfürdőt is bezárnák, mivel a korszerűtlen rendszer üzemben tartása 200 millió forint többletköltséget jelentene.

 

Jövő hét hétfőre összehívott egy egyeztetést, ahová az idegenforgalom és vendéglátás meghatározó vállalkozóit hívják meg, hátha összefogással találnak valamilyen megoldást a barlangfürdőre.

 

A polgármester kiemelte, a családokat is érinti a válság, éppen ezért a város meghirdette a gondoskodó Miskolc programot, a legszegényebbeket próbálják tűzifával segíteni, nagyjából hetven-nyolcvanezer LED-izzót adnak ingyen egy cég támogatásával, energetikai tanácsadást tartanak, és civil szervezetekkel is együttműködnek.