Állami fizetések: 5,2 milliós havi bérrel a számvevőszék elnöke lesz a legjobban kereső hivatalnok

Rövid idő kérdése, és az az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László lesz a legjobban fizetett állami alkalmazott. Nagy bravúr kellett ehhez. Matolcsy György jegybank elnöki fizetését kellett túlszárnyalni.
Bod Péter

2022. január 19. 14:46

Állami fizetések: 5,2 milliós havi bérrel a számvevőszék elnöke lesz a legjobban kereső hivatalnok

Néhány éve ezen a téren egészen másként helyzet, mert a Magyar Nemzeti Bank elnöke havi 5 millió forintos jövedelmével kiemelkedett az állami vezető bérezési rangsorában. A látszólag behozhatatlan előnyben lévő Matolcsy György egy törvénymódosításnak köszönhetően veszti el első helyét – írja a 24.hu

 

Domokos László, aki igazi fideszes pártkatonából (a Békés megyei Fidesz elnöke, országgyűlési képviselő és megyei közgyűlési elnök volt) lett az Állami Számvevőszék elnöke, kezdetben 2, 2 millió forintot keresett. Keresetét az éves bruttó átlagkereset kilencszeresében határozták meg, amit tizenkétszeresre emeltek fel. Ekkor 2,6 millióról 4 millióra ugrott meg a fizetése.

 

Márciustól azonban Domokos a bruttó átlagbér 12-szeresét kapja majd, ami a 24.hu számítása szerint 5,2 millió forint lesz.

 

Domokos éppen azért éri be Matolcsy Györgyöt, mert utóbbinak fixen rögzítették havi bérét, addig az ÁSZ-elnökének évente automatikusan emelkedik: az átlagbért szorozzák meg 12-vel.

 

Kettőjükön kívül léteznek még kiemelkedő nagyságú fizetésért dolgozó állami alkalmazottak. Így mások mellett Karas Mónika, aki nemrég még Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke volt, de miután lemondott, az Állami Számvevőszékhez került, ahol elnökhelyettesként is megelőzi Matolcsyt a „bérversenyben”.

 

Hamarosan jobban fog keresni a jegybank elnöknél Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész pedig hamarosan befoghatja a jegybank első emberét.

 

(24.hu)

Címlapon

mutasd mind