Öt milliós fizetést kap Palkovics László az állami védelmi holding vezérigazgatójaként

Az egykori technológiai és ipari miniszter még Orbán Viktornál is többet keres.
Kékes Viktória

2022. december 29. 08:00

Öt milliós fizetést kap Palkovics László az állami védelmi holding vezérigazgatójaként

Novemberben derült ki, hogy Nagy Márton javaslatára önálló energiaügyi minisztériumot hoznak létre a kormányzatban. Az energetika addig Palkovics Lászlóhoz tartozott, aki emiatt villámgyorsan be is adta a felmondását. (Az azóta megalakult Energiaügyi Minisztérium vezetője Lantos Csaba, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumi tagja lett.)

 

Manapság már szinte közhelyszámba megy, hogy a Fidesz (a sajátjai közül) senkit nem hagy az út szélén, így gyorsan kiderült, hogy Palkovics nem sokáig marad munka nélkül, és a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezetését lája majd el. 

 

A 24.hu most az állami cég alapítói határozatában vette észre, hogy az egykori tárcavezető csúcsminiszteri fizetésért, havi 5 millió forintért vállalta el a vezérigazgatói feladatokat.

 

Ez még nem minden, Palkovics ugyanis a céges pozíciók mellett megkapta a győri Széchenyi István Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöki posztját, továbbá ő vezetheti az alapítvány mellett létrehozott vagyonkezelő holdingot is. Hogy mindezért milyen díjazást kap, nem tudni, mert az egyetem nem hozta nyilvánosságra ezt az információt, de az biztos, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter és Dézsi Csaba, Győr fideszes polgármester a „mezei” kuratóriumi tagságért havi 1,5 milliót tesz zsebre. Az elnöki poszt ennél nyilván jövedelmezőbb. Ráadásul Palkovics az egyetemen kutatóprofesszorként is dolgozik - ezért havi 900 ezres díjazásban részesül. 

 

Összesen tehát körülbelül 2,5 milliót kereshet Győrben. 

 

Mindezeken felül, az egykori miniszter hamarosan a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának elnöki székébe is bekerülhet, erről a január 24-i rendkívüli közgyűlés dönt. Az előterjesztés szerint visszahívják az fb eddigi elnökét, Lepsényi Istvánt, aki egy tavaly szeptember 30-i határozat szerint most havi 700 ezer forintot kap. Az ő helyére kerülhet Palkovics, vagyis további havi bruttó 700 ezerrel nőhet a jövedelme. 

 

A lemondás kétségtelenül jó döntés volt: tárcavezetőként Palkovics „mindössze” 2,6 milliót keresett havonta, most viszont körülbelül havi bruttó 8 millió is összejön. Ezzel még Orbán Viktort is lekörözi, igaz a miniszterelnök fizetése is havi hatmillióra emelkedhet hamarosan.