Állam, hol vagy? Bújj elő! – Cservenák Zoltán jegyzete

Cservenák Zoltán

2022. december 04. 10:18

Állam, hol vagy? Bújj elő! – Cservenák Zoltán jegyzete

 

Ezt így nem lehet csinálni. Nem lehet eljátszani Kádár Jánost tíz éven át, elhitetni három-három és fél millió emberrel, hogy azért kell százmilliárdokból újraállamosítani, magánnyugdíjpénztári vagyont lenyúlni, piacokat befolyásolni és leuralni, feltőkésíteni a NER bizalmi embereit, mert az nekünk, napszámosoknak jó lesz, majd a legnagyobb bajban lelépni. A fél ország benyelte a mantrát az erős, uniós éllovas gazdaságról, ami nyolc év múlva utoléri a háromszor gazdagabb Ausztriát. 

 

Ezzel, a kárpát-medencei gazdasági kamucsodával kussoltattak el bennünket, amikor hümmögtünk a tíz év alatt ezermilliárd forintba kerülő sportági tao-rendszer, a rongyrázó világesemények, a sok százmilliárdos stadionépítési őrület, az elképesztően drága autópályaépítések, a soha meg nem térülő kínai vasút, az elfecsérelt uniós ezermilliárdok miatt.  

 

Most, amikor itt a baj a nyakunkon, és ezrek, tízezrek, hamarosan akár százezrek várnák a kigyúrt állam segítségét, az állam otthon marad, magára zárja az ajtót, lapít a besötétített szobában és siránkozik. 

 

Közben figyelemelterelési kísérleteket hallunk az állampárt köreiből: Nyugaton megfagynak majd az emberek, és amúgy is kóvályognak, akkorát ütött rajtuk a hatalmas infláció. Nem állítom, hogy nincs gond Nyugaton, megugrott a rezsi havi 150–200 euróval, a marhahúsnak is megszaladt az ára 3 euró 50 centtel, drágább lett a lazac is, de még mindig futja rájuk a három-négyezer eurós fizetésekből. Legfeljebb majd választanak a trópusi nyaralás és a franciaországi síelés közül. Esetleg várnak a hároméves autó lecserélésével egy-két évet. 

 

Ezt a különbséget kellene megérteni idehaza azoknak, akik ausztriáznak, és akik szerint rendben van, hogy Magyarországon 3 hónapig jár álláskeresési támogatás, 28 ezer 500 forint a minimálnyugdíj, a 4 milliót keresők is 15 százalékot adóznak, a kezdő tanárok alapbére nem éri el a 250 ezer forintot, kétmillió nyugdíjas 130 ezer forintnál kevesebbet kap havonta. Mindeközben – a pofátlanság csúcsaként – megemelik a miniszterelnök fizetését 2,8 millióról 4,8 millióra, a jegybankelnökét 5-ről 6 millióra.  

 

Ezek után törvénybe foglalják, hogy az állam csak az utolsó a szociális segítségnyújtók sorában. A kigyúrt, évek óta mindent fölzabáló állam mindenkit maga elé tol a harcban, egyént, családot, önkormányzatot, civileket, aztán elfut, mert érzi a bajt. 

 

Becsüljük meg a még megmaradt, jól, felelősen működő rendszereinket, a segítségnyújtókat, mert az állam már feladta. És hogy teljes legyen a kép: Pintér Sándor javaslata szerint az állampárt kormánya fizetőssé tenné az elfekvőket: jövedelempapírokat kérnének az ápoltaktól, a bevételük bizonyos százalékát befizettetnék velük, cserébe az ápolásért. A feladatot rátolnák arra a szociális ellátórendszerre, ahol nincs elég ápoló és hírhedten alacsonyak a fizetések.

 

Fut, szalad a meztelen állam, vele fut az állampárt, és azok, akik milliók szájából kihazudták és felzabálták a sajtot. Futnak, mert 2020 januárja és 2022 ősze között 13 ezer milliárd forintnál is nagyobb költségvetési hiányt hoztak össze, felelőtlenül szórták a „mások pénzét”. Ezt próbálják most kiigazítani, ezért kell a 27 százalékos áfa, amivel még az élelmiszerdrágulást is megsarcolja a legatyásodott, nagy dumás állam. Ezért lesz fizetős az elfekvő, ezért mutogatnak az Európai Unióra, akárhányszor szóba kerül a pedagógusok és ápolók szabad szemmel látható, évek óta elkummantott béremelése. 

 

Hol a pénzünk, állam? Hol a pénzünk, állampárt? Ismerős kérdések ezek, 35–40 éve is elhangzottak. Aktuálisak ma is.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind