Alkotmánybíróságon támadhatják meg a 480 forintos hatósági benzinárat a kis kutak

A Népszava információi szerint a kisebb, családi benzinkutakat tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége már egy alkotmánybírósági és strasbougi ügyekben is jártas ügyvéddel is konzultált.
Kékes Viktória

2022. március 17. 12:12

Alkotmánybíróságon támadhatják meg a 480 forintos hatósági benzinárat a kis kutak

A Független Benzinkutak Szövetsége úgy véli, a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlátról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre. A kisebb, családi benzinkutakat tömörítő szervezet ezért azt fontolgatja, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a kormány döntését. Ennek érdekében ülésükre meghívták Karsai Dánielt, aki vázolta az FBSZ jogi lehetőségeit – tudta meg a Népszava Gépész László elnökségi tagtól.

 

A Telex is elérte az FBSZ vezetését, őket Egri Gábor tájékoztatta arról, hogy a tagok önállóan döntik el, hogy az ügyvédtől hallottak alapján az Alkotmánybírósághoz fordulnak-e. Karsai szerint egyébként van esélyük a sikerre. 

 

Péntektől jelentősen csökkent a benzin és gázolaj nagykereskedelmi ára. A benzin esetében ez literenként bruttó 40 forintot jelent, a gázolaj beszerzési ára pedig bruttó 70 forinttal kerül majd kevesebbe – írja a holtankoljak.hu. 

 

Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnánk a hazai kutakon, ha nem lenne a 480 forintos hatósági ársapka: 

  • 95-ös benzin: 591 Ft/liter,
  • gázolaj: 641 Ft/liter.

 

A változás a piaci árú gázolaj árát is érinti.