Alig van nyugdíjmegtakarítása a magyaroknak

A magánnyugdíjpénztári rendszer kinyírása után alig maradt ember Magyarországon, akinek ilyen jellegű megtakarítása lenne. Ha pedig a pénztári befizetéseket nézzük, Magyarország teljesít a legsiralmasabban az OECD-országok között.
Kékes Viktória

2023. március 07. 11:43

Alig van nyugdíjmegtakarítása a magyaroknak

Közzétette az OECD a végleges számokat a 2021-es nyugdíjvagyonokról. A Portfolio cikke szerint ezekből többek között kiderül, hogy bár a világban nőtt a nyugdíjmegtakarítások értéke, ennek legnagyobb részét hét ország tudja magáénak. Az OECD-n belül az Egyesült Államok rendelkezik a legnagyobb nyugdíjpiaccal 40 ezermilliárd dolláros értékével, a második legnagyobb összeget az Egyesült Királyság tudhatja magáénak 3800 milliárd dollárral, majd jön Kanada 3200, Ausztrália 2300, Hollandia 2100, Japán 1500 és Svájc 1400 milliárd dollárral.  

 

Ha a nyugdíjcélú megtakarításokat nézzük, azokban az országban a legmagasabb a nyugdíjpénztári részvétel, ahol kötelező beléptetéses rendszer működik. 

 

Magyarországon - ahol a Fidesz kinyírta a rendszert és lenyúlta a megtakarításokat - a munkaképes korú lakosság mindössze 18,6%-ának volt önkéntes nyugdíjpénztára 2021-ben. Ha pedig a pénztári befizetéseket nézzük, Magyarország teljesít a legsiralmasabban az OECD-országok között.

 

„Elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra az, aki úgy dönt, hogy magánnyugdíjpénztári tag marad" - ezzel a mondattal zsarolt meg 96.8 százaléknyi manyup tagot még 2010 novemberében Matolcsy György. Ennek hatására mintegy 2.8 millió ember döntött úgy, hogy visszalép az állami rendszerbe, nem kockáztatja teljes nyugdíjjogosultságának elvesztését. Őket ráadásul azzal hitegette a Fidesz, hogy a felhalmozott 3 ezer milliárd forintnyi megtakarításukat később egyéni számlákon nyomon tudják majd követni. A zsarolás blöffnek bizonyult, a nyugdíjszámlákból azóta sem lett semmi, az államosított 3 ezer milliárd forintot pedig benyelte a költségvetés, magyarul simán lenyúlták Orbánék.

 

A nyitókép illusztráció