Alig van csapadék Csongrád-Csanádban és Békésben, tovább drágul majd a sertéshús

Előre megy az ár, nem hátra.
Cservenák Zoltán

2022. július 01. 16:49

Alig van csapadék Csongrád-Csanádban és Békésben, tovább drágul majd a sertéshús

Májusban a sertéshúsnál 12,9 százalékos emelést regisztráltak az egy évvel korábbihoz képest, de további áremelkedés várható.

 

Drasztikus mértékben drágulhat a hús a következő hónapokban. Az RTL Klub híradója szerint az állattartók már most kétszer annyit fizetnek a takarmányért, mint tavaly, a húsfeldolgozók pedig 60 százalékkal drágábban veszik az élő sertést. Mindez begyűrűzik majd a fogyasztói árak közé, hiába árstopos a sertéscomb.

 

Ugyanakkor minél nagyobb az árkülönbség a hatósági áras sertéscomb és a csirkemell, valamint a többi húsfajta között, annál nagyobb lesz a kereslet az árstopos húsokra. A nagyobb kereslet viszont várhatóan áruhiányt okoz majd a boltokban ennél a két húsfélénél.

 

A bajt tetézi, hogy Békés és Csongrád-Csanád megyékben háromhavi csapadék hiányzik a földekről, ezért várhatóan drágul a hazai takarmány is.

 

„Drasztikus a költségnövekedés, drasztikus az élőállat-áremelkedés, ehhez képest a tőkehúspiacon és a húskészítmény-piacon végbemenő fogyasztói árnövekedés még messze-messze elmarad ettől a szinttől, ami magában hordozza azt, hogy itt a következő időszakban is sajnos fogyasztói szempontból további áremelkedésre kell számítani” 

 

– mondta az RTL-nek Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

 

Sőt, a jegybank ügyvezetője, Baksay Gergely a televíziónak azt is mondta, akár 20 százalékos élelmiszerdrágulás is lehet Magyarországon a nyáron. Az infláció tetőzését őszre várják.