Matolcsy is áldását adta: jön a NER új szuperbankja

Az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a terveknek megfelelően, 2023. április 30-án egyesül. Az új bank közel 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszege alapján az ország második legnagyobb pénzintézete lesz az OTP után. A Mészáros Lőrinchez, Vida Józsefhez és Száraz Istvánhoz köthető pénzintézetet azért hozták létre, hogy Csányi Sándor riválisa legyen.
Kékes Viktória

2023. február 08. 09:40

Matolcsy is áldását adta: jön a NER új szuperbankja

A Magyar Bankholding kezdetektől fogva kormányközeli projekt: létrejöttének első lépése a Budapest Bank MKB-ba történt beolvadása volt, amit Orbán Viktor még 2020-ban nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített. Így gondoskodott arról, hogy versenyjogi akadályokat se lehessen gördíteni az ügylet elé. A miniszterelnök szignójával ellátott rendelet szerint „a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében” van szükség az új szuperbankra, magyarul a NER azt reméli, végre méltó ellenfelet kap az OTP. Erre minden esélye meg is van, hiszen közel 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszege alapján az ország második legnagyobb pénzintézete lesz.

 

Az új szuperbank összetétele jól láthatóan kormányközeli üzletemberekből áll: 

  • Az MKB-ben Mészáros Lőrincnek régóta komoly részesedése volt, az pedig nemrég derült ki, hogy Orbán Viktor barátja az MBH részvényeinek csaknem 15 százalékát birtokolja az Eirene és a Metis magántőkealapon keresztül.
  • A Takarékbankot az a Vida József irányította, aki egyben a TV2 tulajdonosa is, és olyan régóta ismeri Mészáros Lőrincet, hogy személyesen ő kötötte be hozzájuk a gázt. (No, persze, Mészáros akkor még nem milliárdos, csak gázszerelő volt.)
  • Ezen felül a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak barátjaként is ismert Száraz István az MBH csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa az Uncia Magántőkealap révén.