Albérletet keres? Jobb, ha máris bankot robbant, olyan durván megdrágult a piac

Elszabadult a pokol az egyetemi városok albérleti piacán. Az ingatlan.com elemzői szerint a drasztikus drágulás oka, hogy a kínálat nem tartott lépést a fokozódó kereslettel. Budapesten jelenleg 160 ezer forint az átlagos bérleti díj, Szegeden 95 ezer forint, de pár hét múlva az egyetemisták miatt itt is felpörög piac.

2019. május 21. 11:21

Albérletet keres? Jobb, ha máris bankot robbant, olyan durván megdrágult a piac

Jelenleg országszerte 14 ezer 200 ingatlant kínálnak kiadásra. Budapesten május közepén 160 ezer forint az átlagos bérleti díj, ami 7 százalékos drágulást jelent. Debrecenben 100 ezer forintért kínálják az albérleteket, Szegeden 95 ezer forintért, Pécsen pedig 85 ezer forintnál jár átlagosan a piac.

Pár héten belül – az iskolaév végével, a felvételi ponthatárok kihirdetésével – azonban magasabb fordulatszámra kapcsol majd az albérleti piac.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében most azt nézte meg, hogy milyen helyzetből indul a szezon.

Budapesten egyetlen év alatt 70 százalékkal nőtt a kereslet

Az albérletpiac alakulását, ezen belül a bérleti díjakat már jó ideje nem a kereslet, hanem sokkal inkább a kínálat határozza meg, mivel évek óta meglehetősen sokan szeretnének albérlethez jutni.

„A fővárosban az idén – tavalyhoz képest – 70 százalékkal nőtt a kereslet, vagyis az egy-egy kiadó lakásra jutó érdeklődők száma. Ugyanakkor május közepéig nem került több kiadó lakás a piacra, azaz a kínálat stagnált” – hívta fel a figyelmet az aktuális trendekre Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember azt is hozzátette, hogy a fővároson kívül sem bővült számottevően a kínálat, mert országszerte alig több mint 14 ezer kiadó ingatlan érhető el, ami éves szinten mindössze 4 százalékos bővülést jelent.

A fővárosban az átlagos albérletár 160 ezer forint volt május közepén, ez 7 százalékos drágulásnak felel egy év alatt. A fővároson belül a legolcsóbb kerület a XXIII., ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forint. Az olcsóbb városrészek közé tartozik még a XX. és a XXI. kerület, ezekben 120, illetve 128 ezer forint volt az átlag.

Egyetemi városok: mindenütt nőtt a kereslet, de a kiadó lakások száma szinte változatlan

A vidéki egyetemvárosok közül Pécsen a kereslet 17 százalékkal, a kínálat pedig 14 százalékkal nőtt, ugyanakkor az átlagos bérleti díj az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal 85 ezer forintra mérséklődött az ingatlan.com felmérése szerint.

Más volt a forgatókönyv Miskolcon: a kereslet több mint 60 százalékkal nőtt, a kínálat pedig közel a duplájára bővült, a bérleti díj pedig 14 százalékkal 80 ezer forintra ugrott.

Győrben az idén 20 százalékkal kevesebb kiadó lakásból lehetett válogatni, miközben a kereslet itt is közel 70 százalékkal erősödött. Ezek eredőjeként az átlagos bérleti díj egy év alatt 10 százalékkal 110 ezer forintra nőtt.

Az ingatlan.com elemzése szerint Debrecenben az átlagos bérleti díj 11 százalékkal 100 ezer forintra, Szegeden pedig visszafogottabban, 6 százalékkal 95 ezer forintra emelkedett.

Szegedi ágyrajárós 25 ezerért, polgári duplakomfort 350 ezerért

Jelenleg a városban összesen 494 albérletet kínálnak az ingatlan.com honlapján. A legolcsóbb és legdrágább szegedi albérlet között éppen tizennégyszeres a különbség.

A legolcsóbbak között találtunk egy Anna kúthoz közeli albérletet 25 ezer forint plusz rezsiért havonta, ezért gyakorlatilag egy ágyrajáró hölgyet keresnek egy lány szobatárs mellé a belvárosban.

A négyszobás lakást 20-25 évesek lakják, akik dolgoznak, illetve egyetemre járnak. A meghirdetett szobában két egyszemélyes ágy, illetve alapvető bútorok találhatók, és egy erkély is tartozik a szobához. A bérlemény jól felszerelt, gépesített és wifi is elérhető.

Szeged legdrágább albérletét jelenleg a Kálvin téren kínálják, ahol egy 142 négyzetméteres, 2. emeleti teljes körűen felújított polgári dupla komfortos téglalakásért 350 ezer forintot kérnek havonta. Ehhez jön még a rezsi, ami a tulajdonos szerint nem több havi 16 ezer forintnál.

Aki azon törné a fejét, hogy kibérli, jobb, ha tudja azt is, legalább fél évre előre ki kell venni a háromszobás, hatalmas amerikai konyhás nappalival bíró albérletet. A hirdető szerint a lakás alkalmas akár nagyobb családnak is, vagy összeköltözőknek. Sőt, az ingatlan elhelyezkedése, és nagysága miatt irodának vagy üzleti célra is jó.

A legtöbb hirdetésben a tulajdonosok Szegeden is kikötik, kisállatot nem vihetnek magukkal a lakásba az albérlők és dohányozni is leginkább csak az erkélyen lehet, ha egyáltalán van olyan.

 

Jellemző szegedi albérletárak (Forint/hó + rezsi)

  • Deák Ferenc utca             70 m² / 2 szoba           90.000.-
  • Bocskai utca                   100 m² / 3 szoba         199.000.-
  • Űrhajós utca                     54 m² / 2 szoba           40.000.-
  • Árvíz utca                         42 m² / 1 + fél szoba  80.000.-
  • József Attila sugárút         47 m² / 2 szoba           99.000.-
  • Fekete sas utca                  50 m² / 2 szoba         120.000.-
  • Kiss Ernő utca                 101 m² / 3 szoba         199.000.-
  • Lengyel utca                      44 m² / 2 szoba         120.000.-

Ha jönnek a gólyák, tovább fokozódik a verseny az egyre dráguló albérletekért

Az ingatlan.com elemzése rámutat arra is, hogy a diákoknak nemcsak egymással, hanem az adott városban újonnan munkát vállalókkal, valamint az otthonról elköltöző pályakezdő helyi fiatalokkal is versenyezniük kell az albérletpiacon.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2019-ben tavalyhoz képest 4 ezerrel többen, 112 ezren jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre, kétharmaduk első helyen nappali tagozatos képzést jelölt meg.

Ezért július végén a felvételi ponthatárok hirdetésekor a fokozódó kereslet miatt az albérletárak átmeneti jelleggel várhatóan még tovább emelkednek.

Nyitóképünk illusztráció (Fotó: MTI)

rag