Alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot kell folytatni a szegedi egyetemen is a Párbeszéd szerint

Az ellenzéki párt szerint az utóbbi évtized legsúlyosabb egyetemi botránya robbant ki a Völner-ügy kapcsán a napokban.
Kovács M. Norbert

2022. január 18. 11:29

Alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot kell folytatni a szegedi egyetemen is a Párbeszéd szerint

A Párbeszéd alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot sürget a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen.

 

Mellár Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, lehallgatások szó szerinti leiratai bizonyítják, hogy a kormány legfelső körei hogyan intézik el rokonaiknak, beosztottjaiknak, hogy ne kellejen felkészülniük az egyetemi vizsgákra, sőt még elmenniük se kelljen, mégis kapjanak érdemjegyet.

 

Mint azt a Szeged.hu is megírta, hétfőn futott végig a magyar sajtón, hogy Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárának hónapokon át tartó titkosszolgálati lehallgatása során kiderült: Schadl György, a Véghajtói Kamara elnökének a közbejárásra egyetemi vizsgák letételét tette akadálytalanná például Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám számára.

 

Az ügyben alapvetően a Pécsi Tudományegyetem jogi kara lehet az érintett, de a 444 cikke szerint a lehallgatási jegyzőkönyvekben szerepel Szabó Imre neve is, aki az SZTE jogi karának oktatója, tanszékvezető egyetemi tanára. A 444 azt írja, Schadl György megkereste őt, járjon közbe és segítsen abban, hogy Völner egyik rokona a Pázmány Péter Tudományegyetemen biztosan levizsgázzon. A 444 megkereste Szabó Imrét, aki azt nyilatkozta, hogy „gőze sincs”, hogyan került elő a neve az ügyben.

 

A Szegedi Tudományegyetem Szeged Televíziónak hétfőn elküldött sajtóközleménye mindezzel kapcsolatosan úgy fogalmaz: nem tudnak arról, hogy az egyetem érintett volna a Völner-ügy egyik leágazásában, ennek ellenére belső vizsgálatot indítanak.

 

Az üggyel kapcsolatosan a Párbeszéd parlamenti képviselője, Mellár Tamás a keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: bebizonyosodott, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter köre is érintett a Völner-ügyben. -Szerinte „kézi irányítással használták ugyanazt a korrupt embert, aki százmilliókat lopott a végrehajtó mutyiban, hol pénzt vitt kormánytagoknak, hol pedig vizsgákat intézett nekik”.

 

Ez az utóbbi évtized legsúlyosabb egyetemi botránya, súlyos bűncselekményekről, például hatalommal való visszaélésről, hivatali vesztegetésről, befolyással való üzérkedésről, csalásról van szó – mondta Mellár.

 

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a Pécsi Tudományegyetem egy tanársegéd vizsgáztatási jogát már felfüggesztette, ugyanakkor félőnek nevezte, hogy ezzel az egy emberrel „fogják elvitetni az egész balhét”. Mellár Tamás hangsúlyozta, egy tanársegéd ilyen vagy ehhez hasonló ügyeket semmiképpen nem tudott volna elintézni.

 

Mellár Tamás teljes videóját itt lehet megnézni: