Aláírták a szerződést: Orbánék megvették a Vodafone Magyarországot, akár 660 milliárd forint körül is lehet a végleges ár

Az is kiderült, hogy a cég értéke 660 milliárd forint. A tranzakció január végén zárul, akkor lesz végleges az ára.
Cservenák Zoltán

2023. január 09. 12:45

Aláírták a szerződést: Orbánék megvették a Vodafone Magyarországot, akár 660 milliárd forint körül is lehet a végleges ár

„A 4iG Nyrt. ezúton tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy az átvilágítás befejezését követően a 4iG leányvállalata az Antenna Hungária Zrt., a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. által képviselt Magyar Állammal közösen végleges adásvételi szerződést kötött 2023. év 01. hó 08. napján a Vodafone

Europe BV-val, Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Vodafone Magyarország Zrt.-nek a százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására”  

 

jelentette be a Budapesti Értéktőzsdén a 4iG. Az is közölték, hogy a Vodafone Magyarország értékét 660 milliárd forintban állapították meg, ez a 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 7,1-szerese.

 

Érdekesség, hogy az európai tőzsdéken lévő távközlési cégek átlagosan 5,2-szeres EBITDA-szorzót mutatnak, például a Vodafone anyacége 5,1-et. Ehhez képest a 7,1-szeres cégérték 36 százalékkal nagyobb. Meg kell jegyezni, hogy egy felvásárlás esetén más cégek is bizonyára nagyobb áron kelnének el, mint amit az EBITDA-szorzójuk mutat.

 

A hírt először közlő Portfolio emlékeztet, Jászai Gellért, a 4iG elnöke és többségi tulajdonosa hangsúlyozta, a cégérték nem egyenlő a vételárral, utóbbit egy sor tényező befolyásol a cég adósságától, a tőkésítésig. A magyar Vodafone-t várhatóan január végéig fizetik ki az anyavállalatnak, ekkor lehet a cég 51 százalékos tulajdonosa a 4iG, és ekkor veheti át 49 százalékos tulajdonrészét a magyar állam.

 

Arról már vasárnap írtunk, hogy a kormány egy rendelettel engedélyezi a Magyar Fejlesztési Banknak 170 milliárd forintos hitelkeretet biztosítását a 4iG számára.

A NER-lovagnak számító Jászai Gellért cége, ennek segítségével vásárolhatja majd meg a Vodafone Magyarország 51 százalékát. Eszerint ebben a 170 milliárdban nincs benne a cég 49 százalékos tulajdonrésze, amit a magyar állam vesz meg.

 

A Vodafone Magyarországnak jelenleg 3 millió mobilos és 800 ezer otthoni szolgáltatásra van lakossági előfizetője és 3000 dolgozója van.