Akkora a tanárhiány, hogy a kormány visszaengedi a nyugdíjas pedagógusokat az állami iskolákba

Erre idáig csak az egyházi és magániskolákban oktató tanároknak volt lehetősége külön kormányengedély nélkül.
Kékes Viktória

2022. augusztus 01. 11:01

Akkora a tanárhiány, hogy a kormány visszaengedi a nyugdíjas pedagógusokat az állami iskolákba

„Fel kell oldani a tanárok nyugdíjkorlátját” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón az egyre brutálisabb tanárhiány megoldását firtató kérdésre. 

 

A miniszter nyilván már tisztában volt azzal, hogy pénteken a Magyar Közlönyben megjelent egy olyan rendelet, amely alapján a következő tanévben a „szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál” és „köznevelési vagy szakképző intézményben” dolgozók is úgy létesíthetnek ismét közalkalmazotti jogviszonyt, hogy közben már öregségi nyugdíjra is jogosultak és ezt változatlanul folyósítják is nekik.

 

Ez azt jelenti, hogy az egyre brutálisabb szakemberhiányt a kormány úgy kívánja orvosolni, hogy engedélyezi a nyugdíjas tanárok számára, hogy visszaálljanak tanítani. 

 

Erre idáig csak egyházi és magánintézményekben volt lehetőségük, noha a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete évek óta kéri a kormányt, hogy szüntesse meg a diszkriminatív helyzetet és tegye lehetővé, hogy közalkalmazotti jogviszony mellett is igénybe lehessen venni a nyugdíjat. 

 

A rendeletben foglaltak azonban csak 2023. augusztus 31-éig érvényesek. A PDSZ szerint érthetetlen, hogy az engedményt mindössze egy évre jelöli ki a kormány:

 

„Érthetetlen, és a szándékos diszkrimináció gyanúját erősíti, hogy ez az önkormányzati-állami intézmények terheit legalább minimálisan enyhíteni tudó intézkedés csak átmeneti: a tanév rendjéről szóló rendelet ugyanis csupán egy egy évre hozott rendelkezés – mindemellett elismerése annak, hogy óriási a szakemberhiány. Egyértelmű, hogy pusztán emiatt történt mindez – és persze, megint átgondolatlanul” 

 

– írják. Jelenleg is több ezer pedagógust keresnek az iskolák és az óvodák, a betöltetlen állások száma a tanév vége óta csak emelkedett. Sok iskola már nem csak a közszféra állásportálján próbálja megtalálni a leendő tanárokat a tanévkezdésig: felpörögtek a Facebook-posztok, állásportálok és az alternatív megoldások.