Akkor ma talán lesz egy kis zivatarozás, valamikor, de még nem biztos ez sem

Körülbelül ennyire lehet most pontosan megmondani az esők érkezését.
Garai Szakács László

2022. június 09. 07:00

Akkor ma talán lesz egy kis
zivatarozás, valamikor, de még nem biztos ez sem

– Hogy lehet két nap esőt így benézni?! – kérdezte reggel Penny még picit álmosan, miközben megállt az előszobában a fürdőszoba felé menet.

 

És tényleg nehéz rá válaszolni. Pontosabban nem nehéz, csak furcsa, hogy az ilyet is, mint az időjárás magyarázni kell, miért nem alakult úgy, ahogy. Többek között ezért is mantrázom, semmi értelme az egy hétre előretekintő időjárásjelentéseknek, hiszen néha egyik napra a másikra teljesen másként alakulnak a meteorológiai körülmények. Mint most is. Tegnap, amikor ezt a néhány mondatnyi előrejelzést szedtem össze megnéztem, hogy meddig eshet másnap, azaz ma az eső. Tegnap reggel már egész napos esőket, zivatarokat prognosztizáltak a meteorológusok úgy, hogy még tegnap estefelé leszakad az ég és aztán esik ernyedetlenül egészen péntek délelőttig. Ehhez képest nem eset egy csepp eső sem tegnap, és ma sem fog – egy ideig.

 

De miért van ez?

Azért, mert az a hullámzó hidegfront, ami az esőt adta volna szerda estétől hamarabb feloszlott, mint azt várták előzetesen a meteorológusok, és mivel hamarabb feloszlott, változott az időjárás, azaz mindent újra kellett modellezni. Ma reggel úgy néz ki, valamikor délután eredhet el az eső, záporozni, zivatarozni fog, azaz nem esik folyamatosan, hanem lezúdul egy kisebb vagy éppen nagy adag csapadék, eláll, majd újrakezdődik. Lehet, egyszer sem ázik meg, de az is lehet, minden esőbe beleszalad az utcán. A délelőtt napos, felhős égbolt alatt telik el. A levegő tizenkilenc fokról huszonhat fokig melegszik fel, éjszakára is tizenkilencre hűl vissza. A szél délkeleten kezd, majd délután északkeletről, este meg már északról fúj, ebédidő környékén lesz a legnagyobb a sebessége.

 

A levegőminőség ma is rendben van, a pollenek állapota meg olyan, amilyen.

 

 

Ne induljanak el esernyő, esőkabát nélkül!