Aki olvas, az számtalan életet él

Ötödik alkalommal rendezi meg a Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtára nyári olvasótáborát azoknak az iskolásoknak, akik év közben sikeresen vetélkedtek azért, hogy rész vegyenek a programon. A 21 általános iskolás az olvasás mellett művészekkel, sportolókkal, közéleti személyiségekkel ismerkedhetnek meg.

2019. július 15. 22:05

Harmadik alkalommal sikerült bekerülnöm a tábororzók közé, és nagyon várom már az idei programokat – mondta az ünnepélyes megnyitó előtt Hüvös Gergely, aki szeptemberben kezdi meg a nyolcadik osztályt. Gergő imád olvasni, főként a fantasy könyveket és a sci-fit kedveli, de olykor kezébe vesz egy-egy történelmi regényt is. Sokat jár a városrész könyvtárába, ahol a könyvtárosok jó olvasnivalókat szoktak neki ajánlani. A tábor programjából főleg a beszélgetéseket kedveli, így várja már, hogy találkozzon néhány helyi hírességgel.

Nem kellett sokáig várakoznia, hiszen mindjárt a megnyitóra eljött Petrovics Kálmán, a most 60 éves szegedi vízitelep vezetője, aki a sikeres kajak-kenusok hétköznapjairól mesélt az iskolásoknak. Tóth Károly, Északváros egyéni önkormányzati képviselője a megnyitón kiemelte, hogy a tábor egyik legfontosabb célja a fiatalok olvasás iránti szeretetének erősítése. Akik ide eljutottak, biztos, hogy kedvelik a könyveket, hiszen az ingyenes jutalomtáborba csak azok jöhettek el, akik a tanév folyamán sokat olvastak.

Tóth András, a tábort támogató Kultúrkör Egyesület nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem olvas, az csak egyetlen élet várományosa, ám aki olvas, az számtalan életet élhet. Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi Könyvtár igazgatója pedig a könyvtárak közösségi jellegét hangsúlyozta, ahová a szüleink már kisgyerekként elvihetnek bennünket, majd nyugdíjasként mi is ezt tehetjük az unokáinkkal.

Az igazgatónő a megnyitó után átadta a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete képviselőinek azt az ajándékcsomagot, melyben a művészetterápiához használt eszközöket és alapanyagokat helyeztek el. A könyvtárban még karácsonykor gyűjtöttek 100 ezer forintot az egyesület számára, majd a foglalkozásokat vezető szakemberek vásárolták meg az eszközöket, alapanyagokat. A betegek által készített művészeti alkotásokat és használati eszközöket a szegedi bödönpiacon árulják, és az ebből befolyt összegből tartják fenn az egyesületet – mesélte az átadó ünnepség után Székely Eszter, elnökségi tag.

Az olvasótábor egy hete alatt a gyerekek is kiélhetik kreativitásukat, hiszen többek között Bata Anikó képzőművész tanár tart nekik foglalkozást. Kiss Ágnes bábművésztől, valamint Csapody Kinga írótól is elleshetnek szakmai titkokat, de kirándulni is fognak, igaz nem túl messzire, ugyanis az Alsóvárosi Tájházban tart múzeumpedagógiai foglalkozást Kulik Melinda az iskolások számára.

A megnyitó után az olvasótábor résztvevői, valamint a szervezők és vendégek csoportképen örökítették meg a pillanatot, amikor az egyhetes programsorozat elindult.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!