Aki műbőr kalapban, nagykanállal ette a rántott húst: húsz éve, egy nappal 56. születésnapja után hunyt el Boncz Géza humorista

Boncz Géza mesélte, hogy bármit kérdez a fiától, Dani egy szót sem szól, csak előredugja a kezét. Ez lett Boncznak a Sanyi figurája, akitől bármit kérdezett Markos vagy Nádas, előredugta a kezét. Ez kiváló karakter volt Boncz Gézának, aki nemhogy nehezen tanult, de még a lapozás is probléma volt nála.

2020. október 21. 11:55

Aki műbőr kalapban, nagykanállal ette a rántott húst: húsz éve, egy nappal 56. születésnapja után hunyt el Boncz Géza humorista

Az 1944. október 20-án Nagybányán született Boncz Géza 1945-ben települt családjával együtt Szegedre. Testvére Boncz István pszichiáter volt. 1961-ben rádió-, villamossági- és műszakicikk-eladói szakképesítést szerzett.

A hatvanas években tagja volt Szeged legnépszerűbb zenekarának, a Kristálynak. Ő írta a Villon ballada szövegét, amely az országos slágerlista élén is állt.

1983-tól tagja volt az Atléta Triónak, Később játszott az Aladdin és a Skodalámpa nevű együttesben. 

1970-ben a Ságvári Endre Gimnáziumban érettségizett, később, Budapesten vezette a SOTE klubját. 1974-ben harmadik helyezést ért el a Magyar Rádió első Humorfesztiválján, s onnantól rendszeres írója és szereplője volt a Rádiókabarénak. 1975-ben Budapestre költözött.

A magyar humor egyik ikonikus formációja, a Markos-Nádas-Boncz hármast 1982-ben alapították, miután megnyerték a második Humorfesztivált.

Farkasházy Tivadar azt írta róla a Hócipőben, hogy „Boncz Géza mindenkinek szórta a poénokat, tucatnyi kolléga élt belőle, ráadásul a legjobb társaság volt”. Farkasházy szerint ha egyszer valaki feldolgozza a nyolcvanas évek humorát, Boncz Géza személye kikerülhetetlen lesz, elég az írásait elolvasni. 

„Rengetegen tudnak Boncz stílusában írni, csak amíg állítólag Udo Jürgens osztrák énekes csak hetedik lett egy Udo Jürgens hasonmásversenyen, a Bonczok közül magasan ő a legjobb. A személyzetis, aki műbőr kalapban, nagykanállal ette a rántott húst. Folytassam? Minek. A műbőr kalap mellett viharkabátot is szeretett a színpadon viselni, ebben ment vízért a 83-as Televáróban, s közben leült Nádassal beszélgetni.
– Maga pesti?
– Igen.
– Akkor ismeri a Szabóékat!”

Boncz Géza univerzális művész volt, akinél nem is igazán a csattanó volt a lényeg, inkább az előadás módja. 1994-ben megkapta a humoristák legfontosabb díját, a Karinthy-gyűrűt.

Boncz Géza a Karinthy-gyűrűvel

Kelemen Istvánnal és dr. Molnár Gyulával Boncz a társszerzője volt az 1995-ben megjelent Kiviszem a lovam. „Gimme some lovin” – Szegedi rock úttörők című munkának. Összegyűjtött humoreszkjeit 1999-ben jelentette meg, Az őrület határa című könyvében. 2000-ben jelent meg Nádas Györggyel közösen írt kötete, a Fogjuk a hasunkat. Jókedvű szakácskönyv.

(Nyitókép: A Magyar Rádió stúdiója, előtérben Boncz Géza és Papp Márió az ifjú humoristák rádiókabaréjának megbeszélésén; fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Tovább olvasom