Akár 70 milliós CSOK-büntetést fizethet az, akinél nem születik meg minden vállalt gyerek

A kamatemelések miatt.
Kékes Viktória

2022. szeptember 07. 08:24

Akár 70 milliós CSOK-büntetést fizethet az, akinél nem születik meg minden vállalt gyerek

Több százezer magyar család élt a családi otthonteremtési kedvezmény nyújtotta lehetőséggel és vette fel az akár 10 millió forintos támogatást, vállalva ezzel a szigorú feltételeket is. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy határidőre kell „teljesíteni” a vállalt gyerekszámot.

 

  • Egy gyerek vállalása esetén ez négy év.
  • Két gyerek vállalásakor nyolc.
  • Az emelt, 10 millió forint összegű támogatáshoz pedig tíz éven belül kell megszületniük a gyerekeknek.

 

Akinek ez nem jön össze, annak a támogatást büntetéssel növelten kell rendeznie az állam felé. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg. Az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse – figyelmeztet a 24.hu.

 

Tavaly nyáron ez még nem jelentett komoly problémát, hiszen az alapkamat ekkor 0,6 százalékon volt, mostanra viszont - többszöri emelés után – 11,75 százalék. Ennek ötszöröse 58,75 százalék. A jelenlegi jegybanki alapkamat alapján tehát aki egy vállalt gyermek után vette igénybe a 600 ezer forintos támogatást, négy év után 882 ezer forintot kell visszafizetnie az államnak. 

 

Sokkal drasztikusabb a helyzet, ha valaki a maximális, 10 millió forintos támogatást használta ki. Ez esetben így néznek ki a számok:

Forrás: 24.hu

Ráadásul ezeket a horribilis összeget a határidő leteltét követő 120 napon belül egy összegben kell megfizetni az államnak. Sőt, a fenti büntetési tételek csak akkor érvényesek, ha a mostani szinten, azaz 11,75 százalékon marad az alapkamat. Ha ezen még tovább emel a jegybank – ami elég valószínű –, ezek az összegek is magasabbak lesznek.

Címlapon

mutasd mind