Akadályozza az állam a szabad tankönyvválasztást, de van megoldás, hogy jó könyvből tanuljon a gyerek

Igaz, ehhez mélyen a zsebükbe kell a szülőknek nyúlniuk. A Szeged Televízió riportja.

2019. január 30. 04:50

Akadályozza az állam a szabad tankönyvválasztást, de van megoldás, hogy jó könyvből tanuljon a gyerek

A színvonalas oktatást segítő, nem állami kiadású tankönyvek megmentéséért küzdenek szülők ezrei, köztük szegediek is. A kormány évek óta igyekszik kizárni a szabad tankönyvválasztásból a magánkiadók oktatási anyagait. Az általános-, és középiskolák tavasszal rendelik meg a következő év tankönyveit, a hivatalos listán szinte már csak állami kiadványok szerepelhetnek.

A 2019/2020-as tanévtől kezdve a kormány gyakorlatilag megszünteti, hogy az iskolák nem állami kiadású tankönyveket rendelhessenek. A Szülői Hang Közösségnek 25 ezer tagja van. Több oktatási témában is közölték már véleményüket, a tankönyvek ügyében is nyilatkoztak. 

„Nem látjuk, hogy bármifajta pedagógiai oka lenne, hogy egy gyerek ne tanulhasson abból a könyvből, amit a tanár a legjobbnak gondol, és hogy milyen alapon bírálja felül a pedagógus döntését a minisztériumból valaki” – mondta a Szeged Televíziónak Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

A szegedi Radnóti-gimnáziumban korábban mindig megkérdezték a szülőket, vállalják-e, hogy a listán szereplő tankönyvek egyikét megveszik, vagy inkább az állami kiadványokat szeretnék. Minden esetben az első lehetőséget választották.

„Az a baj, hogy a könyvek egy része túl gyorsan készült, és ezért a kidolgozottsága, tartalmi felépítettsége, úgy gondolom, hogy hagy kívánni valót maga után. A kollégáim nagy mértékben kiegészítik ezeket a könyveket a cél érdekében, hogy A-ból B-be eljuttassuk a tanítványainkat” – mondta a tévének Gál Béla, a Radnóti igazgatója.

A szabad tankönyvválasztás híve Tóth Margit szegedi édesanya is. Szerinte egyre több helyen jelenik meg a kormány politikai propagandája. Példa erre az a nyolcadikos földrajzkönyv, amely szerint „Jelentősen növekedett azok aránya, akik úgy gondolják, hogy 'Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet'”.  Azt is kifogásolta, hogy az első osztályos lányának környezetismeretből azt tanítják, hogy a külső tulajdonságok alapján értékelje embertársait. Őt is felháborítja, hogy szeptembertől minden közismereti tárgyból csak két, kizárólag állami kiadású könyvből lehet tanulni.

„Amikor csak kétfajta dolog közül lehet választani, és közben pedig egy információtechnológiai társadalomban élünk, azt gondolom, hogy az igen-igen szegényes, és nem gondolnám, hogy a gyerekeinket meg kellene fosztani a tudástól”

– mondta Tóth Margit. 

A Szülői Hang Közösség kiáltványa szerint az állami tankönyvek a gyengébb színvonalú oktatást képviselik, ami a tanárok szakmai önállóságát is súlyosan sérti, ráadásul mindennek a gyerekek az elszenvedői. Ezért szülői aktivista program indul.

„Van joga a szülőnek és a pedagógusnak is használni azokat a könyveket is, amiket hivatalosan nem minősítettek tankönyvvé, de mint tanulási segédeszköz ezek továbbra is használhatóak, ebben az esetben a szülőnek magának kell természetesen megvenni, és ha van erre lehetőség, akkor rendeljük meg magukat azokat a könyveket, amiket a tanárok a legjobbnak tartanak” – mondta Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

Áprilisban a tanári visszajelzések alapján a szülők, a hivatalos állami tankönyvrendeléssel párhuzamosan, elküldhetik a megrendeléseiket közvetlenül a kiadóknak.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!