Ajándék reggelivel várták a szegedi bringásokat: naponta harmincezren választják a kerekezést Szegeden

Szegeden ma már minden ötödik városlakó a környezetbarát kerékpáros közlekedést választja. Egyre többen ülnek reggelente erre az egyszerű, olcsó és gyors közlekedési eszközre, hogy eljussanak a munkahelyükre, az iskolába, vagy az egyetemre. A SASMob szegedi szervezete ma reggel őket látta vendégül a Radnóti-gimnázium mellett.

2020. szeptember 09. 14:39

Egy bögre teával és pogácsával várták a kerekezőket 7 órától a Stefánián, a város legforgalmasabb kerékpárútján. Már korán reggel megindultak a bringások, érdeklődőkben most sem volt hiány, hiszen a statisztika szerint Szegeden közel 30 ezer ember használja napi szinten a kerékpárt, bizonyítva, hogy az autózáson kívül is van élet.

– Szeretek kerékpározni, de csak akkor, ha jó az idő. Esőben vagy nagy hidegben már leteszem a biciklit. Petőfi-telepről tekerek be a belvárosba, nemcsak egészséges és környezetkímélő ez a közlekedés mód, de a reggeli csúcsban gyorsabb is, mint az autó – mondta Lovasné Bartha Edit.

Ágnes szerint, aki Tarjából jár az Ady térre, is sokkal gyorsabb reggelente a kerékpár, mint az autó. A Csillag tértől kocsival a csúcsforgalomban negyven perc alatt ér be a munkahelyére, biciklivel viszont fele annyi idő az út.

Nagy Sándor alpolgármester is kerékpárral érkezett a Stefániára. Nem szokatlan ez tőle, jó időben rendszeresen bekerekezik Szőregről a városházára.

– Pontosan huszonegy perc az út. A Belvárosi hídon három perc alatt át lehet jutni kerékpárral, míg autóval ennek a többszöröséig tart átérni. És még egészséges is.

Teával és pogácsával jobban megy a tekerés is reggel. A nyitóképre kattintva galéria nyílik (fotók: Szabó Luca)

Reggel hét és háromnegyed nyolc között 150-200 fős hullámokban, szinte megállás nélkül jöttek ma reggel is a kerekezők. A többségük meg is állt egy gyors bringás reggelire.

– Kétszáz adag teát és pogácsát hoztunk, de túró rudi és egy színes kiadvány kerül a csomagba, amit a biciklistáknak adunk – mondta Gulyás Balázs, aki közben is megállás nélkül osztotta a csomagokat.

Nem is csoda, hogy akadt munkája bőven a reggeliztető csapatnak, hiszen Szeged a legbringásabb magyar város és évek óta őrzi is az elsőségét. 

Tavaly tavasszal és ősszel is a szegedi bringások nyerték toronymagasan a Bringázz a munkába! kampány mindkét fordulóját, maguk mögé utasítva a debreceni és a székesfehérvári kerekezőket. Tavaly szeptember 9. és 22. között, két hét alatt a Szegedről regisztráltak több, mint 1300 napot tekertek. A verseny során az is kiderült, hogy Szegeden egy lakosra több mint 123 „lebiciklizett nap” jut, miközben Budapesten csak 101 ilyen nap. 

Szeged így nemcsak a legbringásabb magyar város, de egyben a legtöbbet kerékpározó magyar város is.

rag