Ahol komoly szerkesztői dilemma, mit kezdjenek a politikusokkal – Szegeden járt a Jelen stábja

Lakner Zoltán főszerkesztő, Tóth Ákos főmunkatárs, Ónody-Molnár Dóra munkatárs és Ceglédi Zoltán külső munkatárs ült le beszélgetni az érdeklődőkkel lapkészítésről, trendekről, a tízmillió tördelő országáról és többek között arról is, mi van az apróbetűs részben a Jelen hetilappal kapcsolatosan.

2020. október 02. 06:30

Gyorsan elspojlerezem ez utóbbit, már az apróbetűs részt:

semmi.

Tényleg semmi, de erről majd mindjárt kicsit részletesebben is.

Ám előtte meg kell dicsérjem Márok Tamás kollégámat, aki moderátora volt az IH Rendezvényközpont Szeged termében tartott beszélgetésnek: elmondta a fontos poénjait, amelyek vadász létéből és opera- valamint színházimádatából erednek – „a Jelen azért is jó név mert szerbül szarvast jelent” –, de ezen túl kellően kordában tartotta a beszélgetés úgy, hogy csak akkor lépett egyet előre, amikor arra tényleg szükség volt.

Szóval jelen volt a Jelen Szegeden, hogy ezzel a kegyetlen „humorral” kezdjük, folytassuk, merthogy ők is erről beszéltek először: miért Jelen?

– Ezt nem vallhatjuk be – mondta Lakner Zoltán főszerkesztő, aki azt is mondta a lapjáról, „egy zöld mezős beruházás”. De ezt már a főmunkatárs, Tóth Ákos fejtette ki:

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca képeit a közönségtalálkozóról!

„úgy alakultunk meg, hogy nem volt pénzünk. Egy olyan időszakban alakultunk meg, amikor az ország leállt. Egy nagyon bonyolult és hosszú folyamat volt a lapalapítás, de megcsináltuk 3-4 hónap alatt. Abban bíztunk, hogy az első lapszám fedezi a másodikat. Görgeti magát előre az újság. Végül így lett, de már eljutottunk odáig, hogy normális finanszírozásban vagyunk. Négy hónap alatt négyezer példányban adjuk már el hetente a lapot, hatezertől már nullszaldósak lennénk.”

– Miért jó egy ilyen szerkesztőségben dolgozni? – kérdezte Márok Tamás Ónody-Molnár Dórát.

– Sok érzelem tolul fel ilyenkor. Visszük tovább azt, amit a 168 órában csináltunk. Trendeket próbálunk feltérképezni, távolabbra nézni, nagyobbat meríteni – felelte a kolléga, majd jött ez a gyors kérdezz-felelek! Ceglédi Zoltánnal:

– Milyen értékek alapján csatlakoztál?

– Egyszerű: nagyon rendes emberek. Ebben a társaságban én vagyok a legkellemetlenebb alak.

– Panaszkodsz, vagy dicsekszel?

– Ebből élek... Ők azok az emberek, akik szerelnek a nyilvános WC-ben egy új akasztót az ajtóra, miután valaki azt ellopta. És itt nincs olyan, hogy „ki utalta a pénzt”. Egyértelmű, hogy itt van három ember, akik a tulajdonosok, van egy a termék, amit meg lehet venni, és ennyi. Nincs semmilyen apróbetűs rész. Ez elképesztően felszabadító érzés.

Ezután téma volt az is, miért kell fizetni a lap bizonyos cikkeiért a neten, milyen a jó fizetős modell, megéri-e így csinálni. Szinte mindenki hozzászólt, de az elhangzottak közül csak Ceglédit idézném:

„A hülyéket szűri... Sokkal kevesebb a hülye komment egy-egy fizetős cikk alatt.”

Márok Tamás megkérdezte azt is Lakner Zoltántól, miért kell egy politológusnak egyszer csak lapot készíteni. Lakner erre azt mondta, a jelek szerint „bevált az idegen test”. Mindig „szerkesztőségek környékén” volt, de mivel nem „rendes” újságíró, mindig másképp látta a folyamatokat. És ez az „idegen test” beszélt arról is, hogy azért is akarták megcsinálni a Jelent, mert egyre fullasztóbbá váltak az ország problémái, a gazdaság, az oktatás az egészségügy helyzete. És ha már szerkesztőség, szerkesztés: „komoly szerkesztői dilemma, hogy mit kezdjünk a politikusokkal. Nem rakhatjuk tele a lapot beszélő fejekkel. Nem akarunk vetésforgóban megszólaltatni embereket csak azért, hogy jóban legyünk velük. Akkor csinálunk politikusinterjút, ha ők visznek témát, stallummal nem lehet bekerülni hozzánk. Egyúttal azt szeretnénk megmutatni, hogy egy csomó gondolkodó ember van az országban, generációk nőttek fel, akikre érdemes figyelmi.”

– A hetilap forma ezért is jó, mert ad ennek az egésznek egy ritmust – vette közbe Ónody-Molnár Dóra. Ehhez Tóth Ákos annyit tett hozzá:

„a történeteinkben benne van, mi zajlik az országban. Tanács Pista riportjaiban benne van egész Magyarország.”

Azt gondolták volna, hogy tördelni mindenki tud?

A Jelennél sem gondolták volna...

– Jó tanáccsal tele van a padlás, mindenki rohadt okos abban, hogyan kéne tördelni. Az volt a cél, hogy megismerhető legyen a Jelen – mondta Ceglédi Zoltán.

Lakner Zoltán ezt azzal egészítette ki: „van egy művészeti vezetőnk, aki kitalálta ezt a koncepciót. Azt csinált, amit akart. A lényeg az volt, legyen megkülönböztethető a Jelen. És ez a dolog a bizalomról is szól. Hónapokon át foglalkoztunk azzal, hogy egy rovat felismerhető legyen. Igen, vannak ilyen heppjeink”.

Majd elhangzott a főnöktől a lényeg: „egyébként szerintem szép az újság.”

Úgyhogy a Jelen ilyen.

Mellesleg tényleg jól néz ki.

Ami még szintén elhangzott

  • „Nem mozgalmi újság vagyunk, nem is akarunk azzá válni.”
  • „A hatalommal szemben vagyunk kritikusak, aminek része az ellenzék is.”
  • „Újra előjött a középen állási giccs, ez egy hamis semlegesség, mi nem ilyenek vagyunk”
  • „Nagyon pontosan kiporciózható most a felelősség a politikában, és ez nem 50–50 százalék.”

Volt egy „mondat” a Színműről is

Lakner Zoltán óraadó a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, így egy kicsit talán máshogy, még jobban látja a történteket. A közönség kérdésére ezt válaszolta:

„hogy mi lesz, talán még a kormány sem tudja, és ez jó hír. Van egy végzős és egy elsős osztályom is. Értik a folyamatokat anélkül, hogy bárki bármire rábeszélné vagy éppen lebeszélné őket. A sztrájk egyébként »érdekes kérdés«: óraadóként is van módom csatlakozni a sztrájkhoz, amit meg is fogok tenni, de ez azzal jár, hogy sérül a hallgatók érdeke. Ha a helyzet húzódik, veszélybe kerül a félévük. És a sztrájk azért is érdekes szituáció, mert törvényes eszköz, és más lesz a tét. Viszont a lövész érkezése azt is jelzi, hogy nagyon nagy a tanácstalanság. Nem a NER egyik csúcskáderét sikerült ideküldeni. Hende Csaba kabinetfőnöke nem jelent minőséget, ő is küldte el... Igazolt az az ellenállás, ami zajlik. Kétségbeesést érzek Vidnyánszky szavaiban. Nagyon nem vagyunk még a végén ennek a történetnek.”

Garai Szakács László